Wat is zonnebloemhoning?
Zonnebloemhoning is een fruitige zomerhoning die minder populair is in Nederland dan bijvoorbeeld linden- of klaverhoning. Ondanks het feit dat deze soort in de schaduw staat van overige soorten honing, is zonnebloemhoning het proberen waard.
Herkomst zonnebloemen
Zonnebloemen worden hoofdzakelijk verbouwd voor de zonnebloemolieproductie, met zonnebloemhoning als ‘bijproduct’. Nederland is ver van zelfvoorzienend wat de zonnebloemolie betreft. Oekraïne is de belangrijkste zonnebloemolie producent in de wereld, het zuiden van Rusland is op nummer twee. Bij elkaar zijn de twee landen verantwoordelijk voor 50% van de totale productie wereldwijd.
Binnen de Europese Unie staat Roemenië op nummer één, gevolgd door Bulgarije, Hongarije, Frankrijk en Spanje. De geografische ligging van alle bovengenoemde regio’s is veel zuidelijker dan Nederland. En ondanks de sterke associatie tussen Nederland en de zonnebloemen van Van Gogh, heeft ons land geen overvloed aan zonnebloemvelden. Honing van deze bloemen mag dan ook een delicatesse worden genoemd.
Eigenschappen zonnebloemhoning
Zonnebloem is een zeer populaire honing soort en dat is niet voor niets. Zo heeft zonnebloemhoning een paar mooie eigenschappen die we hier verder voor je toelichten.
Smaak
Delicaat is het juiste woord: zonnebloemhoning is namelijk minder zoet dan vele andere soorten en ook zachter van smaak. Er zit geen bittere ondertoon of penetrante bijsmaak aan, de smaak is fris en licht. Dit is ook de reden dat deze honing, net als bloemen crèmehoning en klaverhoning, zeer populair is bij kinderen.
Kleur
De kleur is over het algemeen net zo geel als de bloemblaadjes van de zonnebloem, laten we het dan ook zonnebloemgeel noemen. De kleur kan wel variëren. Dit heeft veel te maken met het seizoen waarin het wordt gewonnen. Over het algemene wordt honing van zonnebloemen gewonnen in de zomer en heeft de kleur een lichtere kleur. Wil je meer weten over hoe de kleur wordt bepaald. Lees dan “verband tussen de kleur en de smaak van honing“
Structuur
De structuur kan verschillen van vloeibare varianten tot smeuïge crèmehoning. Kenmerkend voor deze soort is het gebrek aan plakkerigheid. Een andere bijzonderheid is het hoge glucosegehalte, waardoor de honing onderhevig is aan snelle kristallisatie.
Om kristallisatie te voorkomen is het aan te raden om deze honing vers te kopen en ervoor te zorgen dat de pot vervolgens niet hopeloos in de vergetelheid raakt. Na het openen de pot met een goed gesloten deksel op een donkere (en toch toegankelijke) plaats bewaren.
Preventieve en therapeutische eigenschappen
Zonnebloemhoning heeft preventieve en therapeutische eigenschappen. Naast glucose, sacharose en fructose bestaat de honing uit mineralen (magnesium, natrium, kalium), spoorelementen (ijzer, jodium), antioxidanten, vitaminen van groep B, eiwitten en enzymen. De honingsoort wordt aanbevolen als een aanvullend middel bij behandeling van osteochondrose, atherosclerose, artritis (let op: geen vervanging voor een voorgeschreven geneesmiddel!). Frequent gebruik draagt bij aan het ondersteunen en onderhouden van ons immuunsysteem, de fysieke conditie en last but not least het algemene gemoedstoestand.
🌻🐝
Zonnebloemhoning gebruik
Zonnebloem is erg lekker en wordt voor verschillende doeleinde gebruikt. Zo is deze honing erg lekker voor in de kwark, voor op een boterham of op een pannenkoek. Daarnaast is deze honing ook zeer geschikt om mee te bakken, bijvoorbeeld voor honingkoekjes. Verder vormt deze crèmehoning ook een ideale basis voor een salade of een dressing. Tot slot is deze honing ook erg lekker voor in de thee.
Bewaaradvies: Bewaar op kamertemperatuur. Idealiter op een donkere plaats.
-
Zonnebloemhoning
Vanaf: €2,75 In winkelmand This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page