Welke soorten honing zijn er allemaal?

soorten honing

Welke soorten honing zijn er allemaal? Ontdek alle smaken!

Honing is er in talloze soorten en smaken. Elke soort honing heeft zijn eigen unieke en karakteristieke eigenschappen. Hieronder vindt u de populairste soorten honing en een omschrijving van de smaak. Welke honingsoort is uw favoriet? Lees snel verder.

Wat maakt elke soort honing uniek?

Welke soort honing past bij mij?”. We kunnen ons goed inbeelden dat het soms een beetje lastig kan zijn om een keuze te maken. Natuurlijk kunt u alle honingsoorten zelf proeven en oordelen. Of lees rustig verder, dan vertellen we alles wat u moet weten. Bij het kiezen van een honingsoort is het in ieder geval belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Smaak – Een zeer persoonlijk, maar doorslaggevend element in de keuze voor een honingsoort is de smaak. Sommige mensen geven de voorkeur aan een zoete smaak, terwijl andere mensen een frisse, pittige of neutrale smaak prefereren.
  • Structuur – Elke honingsoort heeft een unieke structuur. Voorbeelden van vloeibare honing zijn bloemenhoning, acaciahoning of lindehoning. Zoekt u een cremèachtige honing? Dan zijn koolzaadhoning, zonnebloemhoning of klaverhoning een goede keuze.
  • Gebruik – Zoekt u een honingsoort voor het koken? Dan raden wij het gebruik van een ander soort honing aan, dan wanneer u bijvoorbeeld een honing voor in de thee zoekt.
  • Kleur – een getraind oog herkent een soort honing direct aan de kleur. De kleur kan bovendien meer vertellen over de smaak.

De honingsoort en -smaak wordt uiteindelijk bepaald door de soort bloem waar de honingbijen hun nectar verzamelen. Zodoende kan bijvoorbeeld citroenhoning nooit een Nederlandse oorsprong hebben. In Nederland groeien immers geen citrusbomen.

Bloemenhoning – Perfect voor de ”onervaren” honingconsument

Bloemenhoningbloemenhoning - Lekkerhoning.nl is een heerlijke vloeibare Nederlandse honing. Bloemenhoning is rijk aan vitaminen en mineralen. De smaak van bloemenhoning hangt erg af van het jaargetijde waarin de bijen de honing winnen. In de lente bloeien immers andere bloemen dan bijvoorbeeld in de zomer. Dit zorgt voor de diversiteit in smaak. Het is een heerlijke vloeibare honing voor zowel de ‘onervaren’ honingeter als voor de echte honingliefhebber. Bloemenhoning is heerlijk voor op brood of in de yoghurt, kwark of thee.

Heidehoning – Geurig en pittig met een volbruine kleur

Heidehoning wordt ook wel De koning onder de honing genoemd. Heidehoning is een geurige en pittige honing met een volle smaak. Deze honingsoort heeft veelal een bruinige kleur en een geleiachtige structuur. Heidehoning bevat bovengemiddeld veel anti-oxidanten en mineralen. Heidehoning is relatief duur in vergelijking met andere soorten honing. Dit komt door de beperkte verkrijgbaarheid en populariteit van dit vloeibare goud. Heidehoning is heerlijk op een boterham.

Acaciahoning – De lichtste honing die er is

ACACIAHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLAcaciahoning heeft een zachte smaak met een lichte acacia geur. Ook qua kleur is acaciahoning één van de lichtste soorten honing die verkrijgbaar is. Deze honingsoort kristalliseert nauwelijks, hierdoor is ze perfect wanneer u slechts sporadisch honing consumeert. Wilt u suiker vervangen voor een gezondere variant? Dan is acaciahoning de perfecte optie. Acaciahoning wordt zodoende ook vaak gebruikt in de koffie, thee of yoghurt.

Fruithoning – Fris en fruitig, maar niet (te) zoet

FruithoningFRUITHONING LEKKERHONING.NL is afkomstig van bijen uit een fruitboomgaard. Deze honingsoort heeft een lichte kleur en is fris en fruitig van smaak. Veel mensen hebben bij fruit de associatie met een zoete smaak. Toch is deze honingsoort minder zoet dan andere honingsoorten. Deze honing blijft relatief lang vloeibaar doordat de kristallisatie langzaam verloopt. Lekker voor in de thee, maar ook perfect voor op een zelfgemaakte taart.

Tijmhoning – Perfect voor keelpijn, lekker bij het koken

TIJMHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLTijmhoning is een roodbruine vloeibare honing en wordt, net als rozemarijnhoning, vaak gebruikt bij het koken. Bovendien werkt de honing verzachtend bij verkoudheid en keelpijn. Tijmhoning heeft, net als heidehoning, een relatief pittige smaak. Een echte smaakmaker dus!

Rozemarijnhoning – Onmisbaar in de keuken

Rozemarijnhoning heeft een zoete en kruidige smaak. Het is een donkere, oranjerode honing. Deze honing wordt gemaakt met de nectar van de rozemarijn. Rozemarijn is een houtige plant met naaldachtige bladeren. Deze honingsoort is erg lekker om te gebruiken bij het koken. Zo wordt rozemarijnhoning veel gebruikt bij het bereiden van marinade of overheerlijke Mediterrane gerechten.

Lindehoning – Rustgevend en een lichte mintsmaak

LindehoningLINDEHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NL is een goudkleurige honing met een lichte mintsmaak. Lindehoning blijft lang vloeibaar en kristalliseert niet snel. Deze honingsoort wordt aan het begin van de zomer door de bijen verzameld uit lindebomen. Het is dus een seizoensgebonden product dat enkel aan het begin van de zomer, zo rond juni, gemaakt wordt. Deze honing is lekker van smaak en heeft bovendien een rustgevende werking.

Boekweithoning – Een bijzondere smaak die nooit gaat vervelen

BOEKWEITHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLBoekweithoning is een donkere en sterk geurende honing met een bijzondere en intense smaak die nooit gaat vervelen. Deze honing komt zoals de naam al zegt, van boekweit. Boekweit is een kruidachtige plant. De vruchtjes lijken wat op graankorrels of kleine beukennootjes. De bijen halen hun nectar uit de wit met rozige bloemetjes van de boekweit. De honing bevat bovengemiddeld veel mineralen en enzymen. Boekweithoning is van Aziatische oorsprong. Een liefhebbershoning die heerlijk smaakt op een pannenkoek of in een salade. De smaak is niet voor iedereen weggelegd, maar wij vinden ‘m heerlijk!

Koolzaadhoning – Crèmehoning met een relatief neutrale smaak

KOOLZAADHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLKoolzaadhoning is een lichtgekleurde honing die snel kristalliseert. Dit komt door het hoge natuurlijke suikergehalte in de honing. Deze crèmehoning is relatief neutraal van smaak en romig qua structuur. Door de crèmeachtige structuur is deze honingsoort goed smeerbaar en heerlijk voor op brood. Deze honing wordt ook gebruikt ter bevordering van een vrijere ademhaling – bijvoorbeeld tijdens verkoudheid – of als slaapmutsje.

Woudhoning  – Donkere honing met een kruidige smaakwoudhoning van de spaanse imker - www.lekkerhoning.nl

Woudhoning staat bekend om haar donkere kleur en intense, krachtige en aromatische smaak. Spaanse woudhoning is afkomstig van de steeneik, kurkeik en eiken die van augustus tot september honingdauw produceren. Woudhoning kristalliseert erg langzaam. Deze soort honing is enigszins vergelijkbaar met dennenhoning.

Zonnebloemhoning – Geliefd bij kids

Zonnebloemhoning ZONNEBLOEMHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLis een honingsoort die zeer geliefd is bij kinderen. Deze fruitige zomerhoning is direct afkomstig van de uitgestrekte zonnebloemvelden. Het is een goudkleurige crèmehoning met een zoete, fruitige en zachte smaak.

Citroenhoning

CITROENHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLCitroenhoning is een heerlijke friszoete en fruitige honing, afkomstig van de citroenboom. Ondanks de zure smaak van citroen is citroenhoning zelf niet zuur. Citroenhoning is afkomstig uit het buitenland. In Nederland groeien immers geen citrusbomen. Onze citroenhoning is afkomstig uit het zonnige Spanje. Deze honingsoort staat bovendien bekend als een preventief middel tegen de griep.

Koffiebloesemhoning

KOFFIEBLOESEMHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLKoffiebloesemhoning is helaas nog een relatief onbekende honingsoort in Nederland. Koffiebloesemhoning heeft een kruidige, volzoete en fruitige smaak en lijkt enigszins op kastanjehoning. Onze koffiebloesemhoning wordt buiten Europa gewonnen, met name in de koffieplantages in Amerika. Deze honingsoort is dan ook overheerlijk als zoete toevoeging aan de koffie.

Ontdek alle soorten honing

U zal het al wel gemerkt hebben, het aantal soorten en smaken honing is niet op één hand te tellen. Elke soort honing heeft een unieke toepassing, smaak, kleur en structuur. Zelfs met bovenstaande opsomming hebben we nog niet alle soorten honing benoemd. Bent u bijvoorbeeld al bekend met nootachtige kastanjehoning, kruidige lavendelhoning, zachte oranjebloesemhoning, karamelachtige eucalyptushoning of balsemienhoning  afkomstig uit het natuurgebied de Biesbosch in Nederland?

 

Ontdek alle soorten honing

Lekkerhoning wenst u goede gezondheid!


Kennisbank van Lekkerhoning.nl


Van de bijen voor de mensen

Thee met honing

Thee met honing: Tips en voordelen

Thee met honing: Tips en voordelen  Liefhebber van groene, zwarte of witte thee? Misschien bent u wel gek op rooiboos ...

Royal Jelly en de overgang

Royal Jelly en de overgang Veroudering is een natuurlijk fenomeen dat alle mensen treft en wordt geassocieerd met een ...

Propolis tegen herpes

Propolis tegen herpes Herpes is een virus dat niet onbekend is in Nederland. Een groot deel van de bevolking krijgt er ...
Honing voor de huid

Royal Jelly voor de huid?

Royal Jelly voor de huid? Royal Jelly, ook wel koninginnegelei genoemd, is een onderdeel dat tegenwoordig steeds vaker ...

Waar zijn bijenpollen/stuifmeelkorrels goed voor?

Waar zijn bijenpollen/stuifmeelkorrels goed voor? Bijenpollen/stuifmeelkorrels zijn een essentieel voedingsmiddel voor ...
Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom

Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom?

Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom? U leest het in dit artikel! ...
bijenraat

Wat is bijenraat?

Wat is bijenraat? Benieuwd naar wat die zeshoekige cellen in een bijenkast of bijenkorf precies zijn? Dat is een ...

Propolis en bloedsuikerspiegel

Propolis en bloedsuikerspiegel Ons lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet worden omgezet ...

Propolis tegen insectenbeten en -steken

Propolis tegen insectenbeten en -steken Anders dan bij een wond, is een insectenbeet oppervlakkig. Beten worden onder ...

Propolis tegen eczeem

Propolis tegen eczeem Eczeem is een verzamelnaam voor een aantal verschillende huidaandoeningen. Denk aan schimmeleczeem ...
teak behandelen met bijenwas

Teakhout behandelen met bijenwas

Teakhout behandelen met bijenwas Heeft u meubels van teakhout, zoals een keukentafel of salontafeltje? Dan wilt u deze ...

Welke honing is de beste?

Welke honing is de beste? Geen gebrek aan honingaanbod in Nederland, zo lijkt het. In alle supermarkten is honing te ...

Geschiedenis van de bijenteelt

Geschiedenis van de bijenteelt: globaal en lokaal Bijen ontstonden circa 140 miljoen jaar geleden uit een wespensoort. ...

Is honingraat eetbaar?

Rauwe honing in honingraten Een bijenraat of honingraat bestaat uit de bekende zeshoekige cellen die onder andere als ...

Wat is zonnebloemhoning?

Wat is zonnebloemhoning? Zonnebloemhoning is een fruitige zomerhoning die minder populair is in Nederland dan ...

Geneeskracht van tijmhoning

Tijmhoning: geneeskrachtige eigenschappen Tijmhoning heeft de reputatie van een genezende soort en dat is volledig ...

Is de smaak van honing verbonden aan de kleur?

Verband tussen de kleur en de smaak van honing Door voor honing te kiezen in plaats van kristalsuiker of zoetjes, gaat ...

Honing voor het slapen

Honing voor het slapen gaan Lang wakker liggen, moeilijk in slaap komen of niet door kunnen slapen zijn allemaal ...

Nog geen berichten