Welke soorten honing zijn er allemaal?

soorten honing

Welke soorten honing zijn er allemaal? Ontdek alle smaken!

Honing is er in talloze soorten en smaken. Elke soort honing heeft zijn eigen unieke en karakteristieke eigenschappen. Hieronder vindt u de populairste soorten honing en een omschrijving van de smaak. Welke honingsoort is uw favoriet? Lees snel verder.

Wat maakt elke soort honing uniek?

Welke soort honing past bij mij?”. We kunnen ons goed inbeelden dat het soms een beetje lastig kan zijn om een keuze te maken. Natuurlijk kunt u alle honingsoorten zelf proeven en oordelen. Of lees rustig verder, dan vertellen we alles wat u moet weten. Bij het kiezen van een honingsoort is het in ieder geval belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Smaak – Een zeer persoonlijk, maar doorslaggevend element in de keuze voor een honingsoort is de smaak. Sommige mensen geven de voorkeur aan een zoete smaak, terwijl andere mensen een frisse, pittige of neutrale smaak prefereren.
  • Structuur – Elke honingsoort heeft een unieke structuur. Voorbeelden van vloeibare honing zijn bloemenhoning, acaciahoning of lindehoning. Zoekt u een cremèachtige honing? Dan zijn koolzaadhoning, zonnebloemhoning of klaverhoning een goede keuze.
  • Gebruik – Zoekt u een honingsoort voor het koken? Dan raden wij het gebruik van een ander soort honing aan, dan wanneer u bijvoorbeeld een honing voor in de thee zoekt.
  • Kleur – een getraind oog herkent een soort honing direct aan de kleur. De kleur kan bovendien meer vertellen over de smaak.

De honingsoort en -smaak wordt uiteindelijk bepaald door de soort bloem waar de honingbijen hun nectar verzamelen. Zodoende kan bijvoorbeeld citroenhoning nooit een Nederlandse oorsprong hebben. In Nederland groeien immers geen citrusbomen.

Bloemenhoning – Perfect voor de ”onervaren” honingconsument

Bloemenhoningbloemenhoning - Lekkerhoning.nl is een heerlijke vloeibare Nederlandse honing. Bloemenhoning is rijk aan vitaminen en mineralen. De smaak van bloemenhoning hangt erg af van het jaargetijde waarin de bijen de honing winnen. In de lente bloeien immers andere bloemen dan bijvoorbeeld in de zomer. Dit zorgt voor de diversiteit in smaak. Het is een heerlijke vloeibare honing voor zowel de ‘onervaren’ honingeter als voor de echte honingliefhebber. Bloemenhoning is heerlijk voor op brood of in de yoghurt, kwark of thee.

Heidehoning – Geurig en pittig met een volbruine kleur

Heidehoning wordt ook wel De koning onder de honing genoemd. Heidehoning is een geurige en pittige honing met een volle smaak. Deze honingsoort heeft veelal een bruinige kleur en een geleiachtige structuur. Heidehoning bevat bovengemiddeld veel anti-oxidanten en mineralen. Heidehoning is relatief duur in vergelijking met andere soorten honing. Dit komt door de beperkte verkrijgbaarheid en populariteit van dit vloeibare goud. Heidehoning is heerlijk op een boterham.

Acaciahoning – De lichtste honing die er is

ACACIAHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLAcaciahoning heeft een zachte smaak met een lichte acacia geur. Ook qua kleur is acaciahoning één van de lichtste soorten honing die verkrijgbaar is. Deze honingsoort kristalliseert nauwelijks, hierdoor is ze perfect wanneer u slechts sporadisch honing consumeert. Wilt u suiker vervangen voor een gezondere variant? Dan is acaciahoning de perfecte optie. Acaciahoning wordt zodoende ook vaak gebruikt in de koffie, thee of yoghurt.

Fruithoning – Fris en fruitig, maar niet (te) zoet

FruithoningFRUITHONING LEKKERHONING.NL is afkomstig van bijen uit een fruitboomgaard. Deze honingsoort heeft een lichte kleur en is fris en fruitig van smaak. Veel mensen hebben bij fruit de associatie met een zoete smaak. Toch is deze honingsoort minder zoet dan andere honingsoorten. Deze honing blijft relatief lang vloeibaar doordat de kristallisatie langzaam verloopt. Lekker voor in de thee, maar ook perfect voor op een zelfgemaakte taart.

Tijmhoning – Perfect voor keelpijn, lekker bij het koken

TIJMHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLTijmhoning is een roodbruine vloeibare honing en wordt, net als rozemarijnhoning, vaak gebruikt bij het koken. Bovendien werkt de honing verzachtend bij verkoudheid en keelpijn. Tijmhoning heeft, net als heidehoning, een relatief pittige smaak. Een echte smaakmaker dus!

Rozemarijnhoning – Onmisbaar in de keuken

Rozemarijnhoning heeft een zoete en kruidige smaak. Het is een donkere, oranjerode honing. Deze honing wordt gemaakt met de nectar van de rozemarijn. Rozemarijn is een houtige plant met naaldachtige bladeren. Deze honingsoort is erg lekker om te gebruiken bij het koken. Zo wordt rozemarijnhoning veel gebruikt bij het bereiden van marinade of overheerlijke Mediterrane gerechten.

Lindehoning – Rustgevend en een lichte mintsmaak

LindehoningLINDEHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NL is een goudkleurige honing met een lichte mintsmaak. Lindehoning blijft lang vloeibaar en kristalliseert niet snel. Deze honingsoort wordt aan het begin van de zomer door de bijen verzameld uit lindebomen. Het is dus een seizoensgebonden product dat enkel aan het begin van de zomer, zo rond juni, gemaakt wordt. Deze honing is lekker van smaak en heeft bovendien een rustgevende werking.

Boekweithoning – Een bijzondere smaak die nooit gaat vervelen

BOEKWEITHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLBoekweithoning is een donkere en sterk geurende honing met een bijzondere en intense smaak die nooit gaat vervelen. Deze honing komt zoals de naam al zegt, van boekweit. Boekweit is een kruidachtige plant. De vruchtjes lijken wat op graankorrels of kleine beukennootjes. De bijen halen hun nectar uit de wit met rozige bloemetjes van de boekweit. De honing bevat bovengemiddeld veel mineralen en enzymen. Boekweithoning is van Aziatische oorsprong. Een liefhebbershoning die heerlijk smaakt op een pannenkoek of in een salade. De smaak is niet voor iedereen weggelegd, maar wij vinden ‘m heerlijk!

Koolzaadhoning – Crèmehoning met een relatief neutrale smaak

KOOLZAADHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLKoolzaadhoning is een lichtgekleurde honing die snel kristalliseert. Dit komt door het hoge natuurlijke suikergehalte in de honing. Deze crèmehoning is relatief neutraal van smaak en romig qua structuur. Door de crèmeachtige structuur is deze honingsoort goed smeerbaar en heerlijk voor op brood. Deze honing wordt ook gebruikt ter bevordering van een vrijere ademhaling – bijvoorbeeld tijdens verkoudheid – of als slaapmutsje.

Woudhoning  – Donkere honing met een kruidige smaakwoudhoning van de spaanse imker - www.lekkerhoning.nl

Woudhoning staat bekend om haar donkere kleur en intense, krachtige en aromatische smaak. Spaanse woudhoning is afkomstig van de steeneik, kurkeik en eiken die van augustus tot september honingdauw produceren. Woudhoning kristalliseert erg langzaam. Deze soort honing is enigszins vergelijkbaar met dennenhoning.

Zonnebloemhoning – Geliefd bij kids

Zonnebloemhoning ZONNEBLOEMHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLis een honingsoort die zeer geliefd is bij kinderen. Deze fruitige zomerhoning is direct afkomstig van de uitgestrekte zonnebloemvelden. Het is een goudkleurige crèmehoning met een zoete, fruitige en zachte smaak.

Citroenhoning

CITROENHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLCitroenhoning is een heerlijke friszoete en fruitige honing, afkomstig van de citroenboom. Ondanks de zure smaak van citroen is citroenhoning zelf niet zuur. Citroenhoning is afkomstig uit het buitenland. In Nederland groeien immers geen citrusbomen. Onze citroenhoning is afkomstig uit het zonnige Spanje. Deze honingsoort staat bovendien bekend als een preventief middel tegen de griep.

Koffiebloesemhoning

KOFFIEBLOESEMHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLKoffiebloesemhoning is helaas nog een relatief onbekende honingsoort in Nederland. Koffiebloesemhoning heeft een kruidige, volzoete en fruitige smaak en lijkt enigszins op kastanjehoning. Onze koffiebloesemhoning wordt buiten Europa gewonnen, met name in de koffieplantages in Amerika. Deze honingsoort is dan ook overheerlijk als zoete toevoeging aan de koffie.

Ontdek alle soorten honing

U zal het al wel gemerkt hebben, het aantal soorten en smaken honing is niet op één hand te tellen. Elke soort honing heeft een unieke toepassing, smaak, kleur en structuur. Zelfs met bovenstaande opsomming hebben we nog niet alle soorten honing benoemd. Bent u bijvoorbeeld al bekend met nootachtige kastanjehoning, kruidige lavendelhoning, zachte oranjebloesemhoning, karamelachtige eucalyptushoning of balsemienhoning  afkomstig uit het natuurgebied de Biesbosch in Nederland?

 

Ontdek alle soorten honing

Lekkerhoning wenst u goede gezondheid!


Kennisbank van Lekkerhoning.nl


Van de bijen voor de mensen

hout donkerder maken bijenwas

Hout donkerder maken met bijenwas? Wij vertellen hoe

Hout donkerder maken met bijenwas? Wij vertellen hoe Op zoek naar een doeltreffende, goedkope en veilige methode om hout ...
Leer onderhouden met bijenwas

Leerwas nodig? Probeer bijenwas op leer!

Leerwas nodig? Probeer bijenwas op leer! Leren producten zijn relatief duur. Daarom wil je er waarschijnlijk zuinig op ...

Honing hard geworden? Tips om honing weer vloeibaar te maken

Honing hard geworden? Tips om honing weer vloeibaar te maken Het komt regelmatig voor. Je hebt een pot honing een tijdje ...
Honing voor de huid

Hoe gezond is honing voor de huid?

Wat doet honing voor de huid? Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar de helende werking van honing en wat het kan ...
Mangohout onderhouden met bijenwas

Mangohout onderhouden met bijenwas

Mangohout onderhouden met bijenwas Heb je meubels van mangohout, bijvoorbeeld een eettafel of bijzettafeltje? En ben je ...
Over-Propolis - Lekkerhoning.nl

Wat is Propolis

Wat is Propolis? Kent u de heilzame werking van koninginnengelei, honing, stuifmeel en bijenwas voor uw welzijn al? Dan ...
honing wond genezen

Wond genezen met honing

Wond genezen met honing Vaak wordt ons de vraag gesteld of honing kan helpen bij het genezen van wonden. Heeft honing ...
propolis hond kat

Propolis voor honden en katten

Propolis voor hond of kat Wist u dat Propolis ook voor uw hond of kat gebruikt kan worden? Het middel wordt gebruikt bij ...

Wat is de beste honing? We vertellen het hier!

Wat is de beste honing? We vertellen het hier! Het is één van de vragen die een imker vaak te horen krijgt: Wat is de ...
honing en hooikoorts artikel

Honing tegen hooikoorts. Werkt het?

Honing tegen hooikoorts. Werkt het? Veel mensen stellen ons de vraag of honing gebruikt kan worden bij hooikoorts. ...
Verkoudheid of keelpijn natuurlijke middelen

Verkoudheid of keelpijn natuurlijk bestrijden

Verkoudheid of keelpijn natuurlijk bestrijden Last van verkoudheid, keelpijn of een vervelende hoest? Vergeet ...
wat is royal jelly

Dit moet u weten over koninginnebrij (royal jelly)

Dit moet u weten over koninginnebrij (royal jelly) Bent u benieuwd wat koninginnebrij, bijenmelk of Royal Jelly is? Dan ...
propolis eczeem

Propolis zalf, een natuurlijk middel bij eczeem

Propolis zalf, een natuurlijk middel bij eczeem Wist u dat propolis zalf veel wordt gebruikt voor de ontsmetting, ...
honing maagzuur

Honing tegen maagzuur

Honing tegen maagzuur Niets is vervelender dan brandend maagzuur of zure oprispingen. Naast medicijnen zijn er gelukkig ...
propolis bijwerkingen allergie

Propolis bijwerkingen of allergie

Propolis bijwerkingen of allergie? Vaak mild en relatief zeldzaam. Bent u nieuwsgierig naar propolis, maar bent u ...
nederlandse honing

Genieten van echte Nederlandse honing

Genieten van echte Nederlandse honing Niets is lekkerder dan honing uit eigen land. In ons assortiment vindt u diverse ...
propolis capsules ervaringen

Propolis Capsules ervaringen

Propolis Capsules Ervaringen Bent u nieuwsgierig geworden naar Propolis Capsules? Dan bent u hier aan het juiste adres. ...
bijenpollen ervaringen

Bijenpollen Ervaringen

Bijenpollen Ervaringen Bent u geïnteresseerd in bijenpollen of stuifmeelkorrels ervaringen? Dan bent u hier aan het ...

Nog geen berichten