Welke soorten honing zijn er allemaal?

soorten honing

Welke soorten honing zijn er allemaal? Ontdek alle smaken!

Honing is er in talloze soorten en smaken. Elke soort honing heeft zijn eigen unieke en karakteristieke eigenschappen. Hieronder vindt u de populairste soorten honing en een omschrijving van de smaak. Welke honingsoort is uw favoriet? Lees snel verder.

Wat maakt elke soort honing uniek?

Welke soort honing past bij mij?”. We kunnen ons goed inbeelden dat het soms een beetje lastig kan zijn om een keuze te maken. Natuurlijk kunt u alle honingsoorten zelf proeven en oordelen. Of lees rustig verder, dan vertellen we alles wat u moet weten. Bij het kiezen van een honingsoort is het in ieder geval belangrijk om op de volgende zaken te letten:

  • Smaak – Een zeer persoonlijk, maar doorslaggevend element in de keuze voor een honingsoort is de smaak. Sommige mensen geven de voorkeur aan een zoete smaak, terwijl andere mensen een frisse, pittige of neutrale smaak prefereren.
  • Structuur – Elke honingsoort heeft een unieke structuur. Voorbeelden van vloeibare honing zijn bloemenhoning, acaciahoning of lindehoning. Zoekt u een cremèachtige honing? Dan zijn koolzaadhoning, zonnebloemhoning of klaverhoning een goede keuze.
  • Gebruik – Zoekt u een honingsoort voor het koken? Dan raden wij het gebruik van een ander soort honing aan, dan wanneer u bijvoorbeeld een honing voor in de thee zoekt.
  • Kleur – een getraind oog herkent een soort honing direct aan de kleur. De kleur kan bovendien meer vertellen over de smaak.

De honingsoort en -smaak wordt uiteindelijk bepaald door de soort bloem waar de honingbijen hun nectar verzamelen. Zodoende kan bijvoorbeeld citroenhoning nooit een Nederlandse oorsprong hebben. In Nederland groeien immers geen citrusbomen.

Bloemenhoning – Perfect voor de ”onervaren” honingconsument

Bloemenhoningbloemenhoning - Lekkerhoning.nl is een heerlijke vloeibare Nederlandse honing. Bloemenhoning is rijk aan vitaminen en mineralen. De smaak van bloemenhoning hangt erg af van het jaargetijde waarin de bijen de honing winnen. In de lente bloeien immers andere bloemen dan bijvoorbeeld in de zomer. Dit zorgt voor de diversiteit in smaak. Het is een heerlijke vloeibare honing voor zowel de ‘onervaren’ honingeter als voor de echte honingliefhebber. Bloemenhoning is heerlijk voor op brood of in de yoghurt, kwark of thee.

Heidehoning – Geurig en pittig met een volbruine kleur

Heidehoning wordt ook wel De koning onder de honing genoemd. Heidehoning is een geurige en pittige honing met een volle smaak. Deze honingsoort heeft veelal een bruinige kleur en een geleiachtige structuur. Heidehoning bevat bovengemiddeld veel anti-oxidanten en mineralen. Heidehoning is relatief duur in vergelijking met andere soorten honing. Dit komt door de beperkte verkrijgbaarheid en populariteit van dit vloeibare goud. Heidehoning is heerlijk op een boterham.

Acaciahoning – De lichtste honing die er is

ACACIAHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLAcaciahoning heeft een zachte smaak met een lichte acacia geur. Ook qua kleur is acaciahoning één van de lichtste soorten honing die verkrijgbaar is. Deze honingsoort kristalliseert nauwelijks, hierdoor is ze perfect wanneer u slechts sporadisch honing consumeert. Wilt u suiker vervangen voor een gezondere variant? Dan is acaciahoning de perfecte optie. Acaciahoning wordt zodoende ook vaak gebruikt in de koffie, thee of yoghurt.

Fruithoning – Fris en fruitig, maar niet (te) zoet

FruithoningFRUITHONING LEKKERHONING.NL is afkomstig van bijen uit een fruitboomgaard. Deze honingsoort heeft een lichte kleur en is fris en fruitig van smaak. Veel mensen hebben bij fruit de associatie met een zoete smaak. Toch is deze honingsoort minder zoet dan andere honingsoorten. Deze honing blijft relatief lang vloeibaar doordat de kristallisatie langzaam verloopt. Lekker voor in de thee, maar ook perfect voor op een zelfgemaakte taart.

Tijmhoning – Perfect voor keelpijn, lekker bij het koken

TIJMHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLTijmhoning is een roodbruine vloeibare honing en wordt, net als rozemarijnhoning, vaak gebruikt bij het koken. Bovendien werkt de honing verzachtend bij verkoudheid en keelpijn. Tijmhoning heeft, net als heidehoning, een relatief pittige smaak. Een echte smaakmaker dus!

Rozemarijnhoning – Onmisbaar in de keuken

Rozemarijnhoning heeft een zoete en kruidige smaak. Het is een donkere, oranjerode honing. Deze honing wordt gemaakt met de nectar van de rozemarijn. Rozemarijn is een houtige plant met naaldachtige bladeren. Deze honingsoort is erg lekker om te gebruiken bij het koken. Zo wordt rozemarijnhoning veel gebruikt bij het bereiden van marinade of overheerlijke Mediterrane gerechten.

Lindehoning – Rustgevend en een lichte mintsmaak

LindehoningLINDEHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NL is een goudkleurige honing met een lichte mintsmaak. Lindehoning blijft lang vloeibaar en kristalliseert niet snel. Deze honingsoort wordt aan het begin van de zomer door de bijen verzameld uit lindebomen. Het is dus een seizoensgebonden product dat enkel aan het begin van de zomer, zo rond juni, gemaakt wordt. Deze honing is lekker van smaak en heeft bovendien een rustgevende werking.

Boekweithoning – Een bijzondere smaak die nooit gaat vervelen

BOEKWEITHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLBoekweithoning is een donkere en sterk geurende honing met een bijzondere en intense smaak die nooit gaat vervelen. Deze honing komt zoals de naam al zegt, van boekweit. Boekweit is een kruidachtige plant. De vruchtjes lijken wat op graankorrels of kleine beukennootjes. De bijen halen hun nectar uit de wit met rozige bloemetjes van de boekweit. De honing bevat bovengemiddeld veel mineralen en enzymen. Boekweithoning is van Aziatische oorsprong. Een liefhebbershoning die heerlijk smaakt op een pannenkoek of in een salade. De smaak is niet voor iedereen weggelegd, maar wij vinden ‘m heerlijk!

Koolzaadhoning – Crèmehoning met een relatief neutrale smaak

KOOLZAADHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLKoolzaadhoning is een lichtgekleurde honing die snel kristalliseert. Dit komt door het hoge natuurlijke suikergehalte in de honing. Deze crèmehoning is relatief neutraal van smaak en romig qua structuur. Door de crèmeachtige structuur is deze honingsoort goed smeerbaar en heerlijk voor op brood. Deze honing wordt ook gebruikt ter bevordering van een vrijere ademhaling – bijvoorbeeld tijdens verkoudheid – of als slaapmutsje.

Woudhoning  – Donkere honing met een kruidige smaakwoudhoning van de spaanse imker - www.lekkerhoning.nl

Woudhoning staat bekend om haar donkere kleur en intense, krachtige en aromatische smaak. Spaanse woudhoning is afkomstig van de steeneik, kurkeik en eiken die van augustus tot september honingdauw produceren. Woudhoning kristalliseert erg langzaam. Deze soort honing is enigszins vergelijkbaar met dennenhoning.

Zonnebloemhoning – Geliefd bij kids

Zonnebloemhoning ZONNEBLOEMHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLis een honingsoort die zeer geliefd is bij kinderen. Deze fruitige zomerhoning is direct afkomstig van de uitgestrekte zonnebloemvelden. Het is een goudkleurige crèmehoning met een zoete, fruitige en zachte smaak.

Citroenhoning

CITROENHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLCitroenhoning is een heerlijke friszoete en fruitige honing, afkomstig van de citroenboom. Ondanks de zure smaak van citroen is citroenhoning zelf niet zuur. Citroenhoning is afkomstig uit het buitenland. In Nederland groeien immers geen citrusbomen. Onze citroenhoning is afkomstig uit het zonnige Spanje. Deze honingsoort staat bovendien bekend als een preventief middel tegen de griep.

Koffiebloesemhoning

KOFFIEBLOESEMHONING VAN DE IMKER - LEKKERHONING.NLKoffiebloesemhoning is helaas nog een relatief onbekende honingsoort in Nederland. Koffiebloesemhoning heeft een kruidige, volzoete en fruitige smaak en lijkt enigszins op kastanjehoning. Onze koffiebloesemhoning wordt buiten Europa gewonnen, met name in de koffieplantages in Amerika. Deze honingsoort is dan ook overheerlijk als zoete toevoeging aan de koffie.

Ontdek alle soorten honing

U zal het al wel gemerkt hebben, het aantal soorten en smaken honing is niet op één hand te tellen. Elke soort honing heeft een unieke toepassing, smaak, kleur en structuur. Zelfs met bovenstaande opsomming hebben we nog niet alle soorten honing benoemd. Bent u bijvoorbeeld al bekend met nootachtige kastanjehoning, kruidige lavendelhoning, zachte oranjebloesemhoning, karamelachtige eucalyptushoning of balsemienhoning  afkomstig uit het natuurgebied de Biesbosch in Nederland?

 

Ontdek alle soorten honing

Lekkerhoning wenst u goede gezondheid!


Kennisbank van Lekkerhoning.nl


Van de bijen voor de mensen

Natuurlijke zoetstoffen

Natuurlijke zoetstoffen: Een volledig overzicht

Natuurlijke zoetstoffen: Een volledig overzicht In de zoektocht naar een gezondere levensstijl en het verminderen van de...
Bijenwas

Wat is bijenwas? Een natuurwonder met veelzijdige toepassingen!

Wat is bijenwas? Een natuurwonder met veelzijdige toepassingen! Bijenwas is een natuurproduct met een rijke geschiedenis...
Walnoten met honing

Walnoten met honing, is dat gezond?

Walnoten met honing, is dat gezond? Bent u net als ons ook fan van walnoten met honing? In dit artikel leest u waarom...
warme melk met honing

Honing met warme melk: goed voor elk?

Honing met warme melk: goed voor elk? Ook zo’n liefhebber van zoete honing of warme melk? In dit artikel leest u waarom...
Honing op brood

Honing op brood: alles wat je moet weten

Honing op brood: alles wat u moet weten Honing is al honderden jaren een geliefde zoetstof in alle keukens en culturen...
Bijenwas schoenen

Bijenwas voor schoenen | Dit zijn de voordelen

Bijenwas voor schoenen | Dit zijn de voordelen Bijenwas, een veelzijdig natuurproduct geschikt voor diverse...
insectenhotel ophangen

Hoe en waar insectenhotel ophangen? 

Hoe en waar insectenhotel ophangen? In deze blog bespreken we hoe en waar u een insectenhotel het beste kunt ophangen...
honing zwangerschap of borstvoeding

Mag je honing eten tijdens zwangerschap?

Mag je honing eten tijdens zwangerschap? Klanten van ons stellen vaak de vraag: ‘’mag ik honing eten als ik zwanger ben...
Zelf honingcake maken

Honingcake maken? Zie hier het recept!

Honingcake maken? Zie hier het recept! Fan van bakken en toe aan een nieuw recept? Maak dan eens een heerlijke...
Bijenwas kaarsen maken

Bijenwas kaarsen maken? Bekijk diverse methodes!

Bijenwas kaarsen maken? Bekijk diverse methodes!  Bijenwas is een echt natuurproduct en voor 100% gemaakt door bijen. Er...
mag baby honing

Mag mijn baby honing eten?

Mag mijn baby honing eten? Klanten van ons stellen vaak de vraag: ‘’mag ik mijn baby honing geven?’’. We hebben de...
hond honing

Honing voor je hond, goed idee?

Honing voor je hond, goed idee? Wij kregen onlangs de vraag van een klant: ‘’mag mijn hond honing eten’’? Hier hadden we...
sjoelbak glad maken bijenwas

Sjoelbak glad maken? Gebruik deze tips!

Sjoelbak glad maken? Gebruik deze tips! Het is weer bijna kerst, tijd voor gezellig samenzijn, lekker uitgebreid eten en...
bijenwas toepassingen

De eindeloze toepassingen van bijenwas

Bijenwas: alle toepassingen op een rijtje Bijenwas is een ontzettend veelzijdig product. Dit vettige goedje wordt...
yoghurt met honing gezond

Yoghurt met honing, is dat gezond?

Yoghurt met honing, is dat gezond? Dat yoghurt met honing lekker en smaakvol is, is iedereen bekend. Maar is het...
Honing uit de supermarkt of van de imker

Honing uit de supermarkt of van de imker | Welke keuze maakt u?

Honing uit de supermarkt of van de imker | Welke keuze maakt u? Honing is van nature een product met een unieke...

De werkbij: Een klein beestje met een grote impact!

De werkbij: Een klein beestje met een grote impact! Het bijenvolk bestaat uit de koningin, de darren (mannelijke bijen)...
Manuka honing - is het onzin of niet

Manuka honing: Is het onzin of niet?

Manuka honing: Is het onzin of niet? Een groot aantal mensen en vooral beroemdheden beweren dat Manuka honing een...

Nog geen berichten