Bijenwas producten

bijenwas

Bijenwas is een zeer multifunctioneel product. Zo wordt bijenwas gebruikt voor het maken van kaarsen of verzorgingsproducten. Ook wordt bijenwas gebruikt voor het onderhouden van hout. De mogelijkheden van bijenwas zijn eindeloos! In ons ruime assortiment vindt u bijenwas voor alle denkbare toepassingen.

Lees meer over Bijenwas >>

Toont alle 66 resultaten

 

Wat is bijenwas?

Bijenwas is een vettig goedje dat sommige bijen produceren. Om de honing en stuifmeel in de bijenkast op te kunnen slaan, hebben de bijen raten nodig. Ze bouwen die met elkaar. Het is wonderbaarlijk dat een honingraat een groot gewicht aan honing kan dragen. De honingraatconstructie is bijzonder sterk en in de bouwwereld nergens overtroffen.

Een jonge honingraat is wit tot lichtgeel van kleur en zeer licht van gewicht. Wanneer de bijenwas relatief veel propolis en pollen bevat, zal de kleur meer geel/goud worden. Als bijenwas overmatig veel propolis en pollen bevat kan de kleur zelfs bruin worden.

Hoe maken bijen bijenwas?

Alle soorten honingbijen hebben het vermogen om bijenwas te maken. Wel zijn het de zogenaamde “werkbijen” die deze belangrijke taak uitvoeren. Dit zijn jonge bijen met een leeftijd tussen de 14 en 21 dagen, omdat deze bijen nog niet buiten de bijenkorf komen. 

Bij het maken van de hexagonale honingraten eten deze werkbijen veel honing. Deze honing wordt gezien als energiebron en als de lichaamstemperatuur stijgt wordt de bijenwas vloeibaar. Via de wasklieren druipt de bijenwas uit het bijenlichaam en wordt het geleidelijk hard. Met de pootjes creëren de bijen uiteindelijk de  hexagon vorm raten. Het is een tijdrovend proces waarbij bijen ongeveer 3kg honing gebruiken om 1kg was te maken. 

Waaruit bestaat bijenwas?

De samenstelling van bijenwas is zeer divers te noemen. Het bevat vaak honderden stoffen en ingrediënten. Dit is ook deels afhankelijk van de omgeving waar de honingbijen leven en tussen de verschillende bijenrassen. Bijenwas bestaat hoofzakelijk uit esters van vetzuren met vetalcoholen met lange ketens. Tevens staat bijenwas erom bekend vitamine A te bevatten.

Eigenschappen van bijenwas

Bijenwas heeft door de honderden stoffen mooie eigenschappen die voor diverse voordelen kunnen zorgen.

  • Onoplosbaar in water: Bijenwas is niet oplosbaar in water, waardoor het voor veel toepassingen als afdicht middel kan worden gebruikt.
  • Laag smeltpunt: Bijenwas heeft een relatief laag smeltpunt. Zo smelt bijenwas doorgaans tussen de 62 en 65 graden Celsius. Hierdoor is het gemakkelijk om te zetten van vast naar vloeibaar en van vloeibaar naar vast. Dit betekent dat het goedje voor veel toepassingen gebruikt kan worden.
  • Schone rookloze verbranding: Bijenwas vervuilt de lucht niet, het helpt zelfs de lucht schoon te maken. Dit is waarom bijenwas als kaarsen worden gebruikt.
  • Goed voor de huid: Mensen gebruiken bijenwas voor diverse beschadigingen aan de huid, zoals blauwe plekken, wondjes of brandwonden. 

Hoe wordt bijenwas gewonnen uit de bijenkast?

Als de bijen het harde werk hebben gedaan en het vette goedje hebben geproduceerd is het tijd voor de imker om in actie te komen. De imker snijdt de hexagonale honingraten los met een warm mes en smelt ze in een grote smeltpan. Tijdens het smelten wordt de honing gescheiden van de was. Als de honingraten volledig gesmolten zijn en er alleen nog was is, wordt de was in ijzeren bakken gegoten. Hier zal de was uiteindelijk stollen en worden het staven. Deze staven worden uiteindelijk gemaakt tot bijvoorbeeld kaarsen, boenwas of andere producten.

Wilt u bijenwas zelf gaan winnen en smelten? Hou er dan rekening mee dat bijenwas doorgaans tussen de 62 en 65 graden Celsius smelt. Op kamertemperatuur heeft bijenwas een vaste en harde vorm. In ons assortiment vindt u diverse betaalbare smeltpannen, speciaal ontworpen om bijenwas snel, veilig en goed te smelten.

Bijenwas toepassingen

Kaarsen van bijenwas

Van bijenwas maken wij natuurzuivere gegoten, gerolde en gedompelde bijenwaskaarsen. Ze branden rustig met een mooie donkere vlam en verspreiden een heerlijke, aromatische geur. De kaarsen zijn verkrijgbaar in vele vormen – zoals, natuurlijk, die van een bijenkorfje. Tevens kunt u met onze producten zelf bijenwas kaarsen maken. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld onze 100% zuivere bijenwas korrels gebruiken. Bijenwas kaarsen kunnen soms minder consistent branden dan parafine kaarsen. Zodoende is het belangrijk om de kaarsen nooit onbewaakt te laten branden.

 

Bijenwas voor hout

Bijenwas is ook bekend van de ouderwetse boenwas voor meubels. Hiervoor hebben wij diverse hoogwaardige producten op voorraad. Antiekwas is zowel verkrijgbaar in vloeibare vorm als in crème. Zo stoot bijenwas vocht, vet en vuil af van hout. Bovendien voorkomt bijenwas dat hout opdroogt en zorgt het voor een mooie, warme en levendige glans. Bijenwas kan op alle massief houten meubels gebruikt worden. Van eettafel tot salontafel en van buffetkast tot bureau. Ook wordt bijenwas veel gebruikt als poetsmiddel voor houten vloeren.

Een donkere bijenwas kan gebruikt worden om hout donkerder te maken. Behoudt u liever zo veel mogelijk de oorspronkelijke kleur? Kies dan simpelweg transparante bijenwas.

Cosmetica en crèmes 

Wist u dat bijenwas ook zeer veelvuldig wordt gebruikt voor het maken van cosmetica, zeep en crèmes? Zo kan bijenwas fungeren als verdikkingsmiddel, emulgator en verstijvingsmiddel in cosmetica. Wanneer u het leuk vindt om zelf crèmes te maken kunt u gebruik maken van onze schone zegelwas. Het voordeel van bijenwas in cosmetica, is dat het een heerlijke geur heeft.

In raathoning

Daarnaast wordt de was gegeten in de zogenaamde raathoning. We kennen medisch specialisten die mensen met artrose adviseren raathoning te eten. Op één of andere manier is de bijenwas ondersteunend of sterkend voor kraakbeen en tussenwervelschijven.

Natuurlijke (medicinale) toepassingen

Bijenwas heeft mooie eigenschappen, zoals het bevatten van vitamine A. Dit betekent dus ook dat bijenwas medicinaal gebruikt wordt, vooral in zalven voor de huid en het gezicht. Bijenwas wordt steeds vaker gezien in huidverzorgingsproducten door de zachtheid en de antibiotische eigenschappen. Bovendien komt allergie voor bijenwas weinig voor. 

Ook kan het kauwen op een stukje bijenwas goed zijn. Zo heeft het een reinigende werking voor de mond en bevordert het speekselvorming. De bijenwas bevat ook een deel propolis wat nog meer voordelen biedt.  

Bijenwas heeft talloze toepassingen

Buiten de eerder benoemde toepassingen kunt u bijenwas bijvoorbeeld ook gebruiken voor: 

  • Het onderhouden van houten snijplanken of houten lepels
  • Het waterdicht maken van uw schoenen
  • Roestpreventie van bijvoorbeeld (tuin) gereedschap
  • Het maken van lippenbalsum
  • Het maken van krijtjes of kleurpotloden

Naast deze voorbeelden zijn er nog veel meer meer toepassingen waarbij bijenwas gebruikt wordt. Echt een top product. 

Toont alle 66 resultaten