Insectenhotels

bijenhotel insectenhotelHelp de bijen met een bijenhotel of insectenhotel van Lekkerhoning. In ons assortiment vindt u bijenhotels in allerlei vormen en maten. Onze insectenhuisjes zijn van hoge kwaliteit en zijn altijd scherp geprijsd. Ze zijn erg leuk om cadeau te doen aan natuurliefhebbers! Sommige modellen zijn om op te hangen. Tevens hebben we enkele staande bijenhotels op voorraad.

Toont alle 7 resultaten

Wat is een bijenhotel?

Bijenhotels voor bijtjes kunnen vergeleken worden vogelhuisjes voor vogels. Een buitenhotel is een huisje dat speciaal is ontworpen om buiten in uw tuin te worden geplaatst. Dit kan zowel in de voortuin of achtertuin, maar het liefst waar zoveel mogelijk planten en bloemen zijn. De huisjes worden gemaakt van weerbestendig materiaal en hebben meestal een dak om de bijen tegen de elementen te beschermen.

Een bijenhuis beschikt over allerlei kleine holletjes en kiertjes voor de bij. Hierbij kunt u denken aan uitgeholde bamboetakken. De bijen kunnen zich hier veilig nestelen en bescherming zoeken tegen roofdieren of weersinvloeden. Hiermee wordt hun overlevingskans aanzienlijk verhoogd. Zeker wanneer het aantal natuurlijke schuilplekjes in de omgeving beperkt is.

Wat doen bijen in een bijenhuis?

De bijen die in een bijenhotel wonen, doen meestal twee dingen: ze leggen er hun eitjes, of ze slaan er voedsel op. Door dit te doen, helpen de bijen de bijenpopulatie in het gebied te vergroten.

Waarom bijenhotels belangrijk zijn

Het gaat slecht met de vlinders, bijen, kevers, vliegen en alle andere kriebelbeestjes die zo belangrijk zijn voor de natuur. Waarom is het verdwijnen van insecten zo rampzalig voor de natuur? Omdat insecten een hoofdrol spelen in de kringloop van het leven. Ze verwerken organisch materiaal, zorgen voor een gezonde bodem, zodat planten en bomen kunnen groeien, bijen en vlinders bestuiven bloemen. Help ze een handje door zelf bloemen te zaaien en een bijenhotel of insectenhotel in uw tuin te plaatsen. Onze insectenhotels worden gemaakt van natuurlijke materialen zoals hout, stro en bamboe. Het is niet alleen een functionele toevoeging voor uw tuin, een bijenhotel ziet er bovendien fraai uit. Daarnaast is het een leuke manier om de natuur van dichtbij te kunnen volgen.

Soorten bijenhotels

Bijenhotels zijn er in allerlei soorten en maten. We hebben hieronder de populairste soorten voor u op een rijtje gezet.

Bijenhotel voor solitaire bijen

Het bijenhotel voor solitaire bijen is een zeer populaire keuze. Dit bijenhuis is speciaal gemaakt voor wilde bijen. Door dit bijenhuis in uw tuin te plaatsen helpt u bijen om hun soort in stand te houden en zich te ontwikkelen. Ze zijn hard nodig, onder andere voor de bestuiving van landbouwgewassen. Solitaire bijen zijn zeer efficiënte bestuivers. Dat ze concurrenten zouden zijn van honingbijen of andersom, is een fabeltje. Ze werken samen!

Educatief bijenhotel

Heeft u ons educatieve bijenhotel gezien? Dit nestkastje voor wilde bijen beschikt over transparante buisjes. Hierdoor kunt u de ontwikkeling van de bijen van dichtbij zien. Handig voor natuureducatie, maar ook erg leuk voor als u kinderen heeft.

Insectenhotels voor allerlei insecten

Onze insectenhotels ”Wilke” en ”Lieke” zijn perfect voor een grote variëteit aan insecten. Ze zijn met name geliefd bij wilde bijen, gaasvliegen, lieveheersbeestjes en wespen. 

Groot bijenhotel

Heeft u veel ruimte? Dan is ons grote bijenhotel wellicht iets voor u. Met een hoogte van maar liefst 95 centimeter is dit een echte eyecatcher! Door het houten plateau aan de onderzijde is het huisje erg makkelijk te plaatsen of te verschuiven naar een andere plek. Het huisje beschikt over diverse kiertjes, bijvoorbeeld in boomstronken en dunnere takken met geboorde gaatjes of uitgeholde bamboestelen.

Waar een bijenhotel plaatsen?

Gaat u een bijenhuis plaatsen? Dan is het belangrijk om rekening te houden met de locatie waar u het bijenhuisje plaatst. Hierbij adviseren wij de volgende zaken:

  • Hang insectenhotels op een droge plek, zoals onder een afdakje of een dakrand. Insecten houden immers niet van instromend regenwater
  • Plaats de ingang van het bijenhotel idealiter richting het zuiden
  • Verwelkom de insecten met een voedselrijke tuin met veel bloemen. Tip: Bekijk onze zaden speciaal voor de bij.
  • Zorg voor voldoende zon in de directe omgeving van het bijenhotel

Bijenhotel ophangen

In ons assortiment vindt u zowel staande bijenhuisjes, als bijenhotels om op te hangen aan een muurtje of boom. De staande huisjes zijn te herkennen aan het houten plateau aan de onderzijde. Deze zorgt dat het huisje stabiel op de grond geplaatst kan worden. De overige huisjes kunnen hangend aan de muur bevestigd worden. Hiervoor dient enkel een gaatje geboord te worden in de muur. Met een lus of ophangoog aan de achterzijde hangt u het huisje vervolgens eenvoudig op.

Tip: Bent u goed in klussen? Dan kunt u ook overwegen om zelf een bijenhuis te maken.

Toont alle 7 resultaten