Verband tussen de kleur en de smaak van honing
Door voor honing te kiezen in plaats van kristalsuiker of zoetjes, gaat men voor een natuurlijke en aromatische zoetheid. Er zijn vele smaak-, geur- en textuurvariaties binnen het bestaande honingaanbod.
Hoe wordt de kleur van honing bepaald?
De kleur van de honing is afhankelijk van de bloemensoort waar de nectar verzameld is door de bijen. De kleur van honing kan tussen een groot aantal kleuren variëren, want bijen verzamelen zelden 100% ‘pure’ nectar van één bloemensoort.
De kleur is verder ook afhankelijk van de het seizoen. Zo is honing van bloemen in de zomer vaak licht en geel van kleur, en is honing van bloemen in de herfst weer wat donkerder van kleur. Honing is verder een natuurlijk product en is daarom niet kleurvast. Dit kan betekenen dat de honing lichter of donkerder wordt na verloop van tijd. Lichter kan het worden door het kristallisatieproces en donkerder bijvoorbeeld door langdurige opslag of opwarming.
Er worden drie honingkleuren onderscheiden:
- Wit (of lichtgeel)
- Amber (verzadigd geel)
- Donker amber (bruinig)
Is er een relatie tussen kleur en smaak honing?
JA! De kleur van de honing kan wat zeggen over hoe de honing smaakt. Zo is lichte en heldere honing vaak zacht van smaak en is honing met donkere kleur weer meer scherp van smaak. De kleur van honing is een belangrijk hulpmiddel in het uitzoeken van een honingsoort.
Op basis van de kleur kunt u gedeeltelijk inschatten hoe delicaat of uitgesproken de smaak en de geur van het product zullen zijn. Dit heeft ook te maken met waar je honing voor wilt gaan gebruiken. Zo is lichte honing een echte zoetstof en ideaal voor bijvoorbeeld op pannenkoeken. De donkere honing is vaak weer lekker om te gebruiken bij het koken. Denk hier bijvoorbeeld aan het bereiden van marinade.
De kleur van de honing zegt ook wat over het atioxidantgehalte. Normaal gesproken geldt: hoe donkerder de kleur, hoe hoger het antioxidantgehalte is van de honing. Dit kan een goed punt zijn om te overwegen bij het selecteren van de soort honing.
Honingsoorten per kleur
Er zijn vele soorten honing met allerlei verschillende kleuren. Hieronder hebben voor elke honingkleur 2 mooie voorbeelden genoemd.
Honingsoorten met een wit of lichtgele kleur
- Acaciahoning: Deze honing wordt als een van de lichtste honingen gezien. Deze is zacht van smaak en wordt vaak gebruikt voor in de koffie, thee of yoghurt.
- Bloemenhoning: Deze lichte en transparante Nederlandse honing is rijk aan vitaminen en mineralen. De smaak wil nog wel is verschillen door de jaargetijde waarin bijen de honing winnen.
Honingsoorten met amber of verzadigd gele kleur
- Zonnebloemhoning: Deze zeer fruitige honing is erg populair bij kinderen door de zoete en zachte smaak
- Koolzaadhoning: Deze honing is neutraal in smaak en heeft een crèmeachtige structuur en is dus goed smeerbaar.
Honingsoorten met donker amber of bruinige kleur
- Heidehoning: Deze honing is bijna bruin qua kleur wordt als zeer pittige honing ervaren. Deze honing bevat veel antioxidanten en is heerlijk voor op een boterham
- Woudhoning: Deze donkere honing komt over het algemeen uit Spanje en heeft een zeer intense en krachtige smaak.
Fabels omtrent honingkleur
Er zijn vele misvattingen en fabels in de omloop omtrent de honingkleur. Sommige kopers geloven dat hoe lichter de honing, hoe verser het is. Dat is absoluut niet waar: de lichte kleur kan verwijzen naar de bloemensoort of naar versuikering. Anderzijds wordt er vaak aangenomen dat hoe donkerder de tint is, hoe dikker en stroperiger de honing in z’n consistentie is – dat terwijl de donkerbruine honingsoorten vaak juist van het vloeibare type zijn.
Interessant voor u:
-
Heidehoning
€8,95 In winkelmand This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Zonnebloemhoning
Vanaf: €2,75 In winkelmand This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Koolzaadhoning
Vanaf: €5,60 In winkelmand This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page