Wat is Propolis

wat is propolis

Wat is wondermiddel Propolis?

Kent u de heilzame werking van koninginnengelei, honing, stuifmeel en bijenwas voor uw welzijn al? Dan zult u ontdekken dat de bijenkast nog een andere schat bevat; enkele jaren geleden nog onbekend, maar nu een totale oplossing voor natuurlijk welzijn, het hele jaar door: propolis.

Wat is propolis?

Propolis is een combinatie van harsachtige, gomachtige en balsemachtige substanties die bijen uit de knoppen van bepaalde bomen halen, onder andere populieren (vooral de Franse propolis).
Propolis is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘voor de stad’. De bijen plaatsen het voor de ingang van de bijenkorf als een ‘natuurlijke barrière’ om het volk te beschermen tegen microbiologische aanvallen en roofdieren.

De samenstelling van propolis

De rijkdom van propolis schuilt in de vele werkzame stoffen die het bevat. Het bevat onder andere: flavonoïden, fenolzuren, aromatische zuren en heel veel ligoelementen. Het is een stof die nergens anders in de natuur te vinden is. De afgelopen jaren heeft ook de wetenschap zich over propolis gebogen en een belangrijk, natuurlijk en uniek vermogen voor het welzijn van de mens aangetoond.

propolisDe hars die de bijen verzamelen heeft een mooie amberkleur (kastanjebruin dat naar rood neigt) en voelt kleverig aan. De bijen veranderen de samenstelling van de hars door er bepaalde afscheidingen en was aan toe te voegen. Daar komen nog bepaalde onzuiverheden bij door het werk in de bijenkorven door de imker en door de activiteit van de bijen zelf (stukjes hout, dode bijen, stuifmeel, zandkorrels …). Propolis moet dus worden gezuiverd voordat het kan worden gebruikt.

Zo verzamelen bijen propolis

Een bepaald aantal gespecialiseerde vliegbijen verzamelen de hars van de knoppen. Ze gebruiken hiervoor hun tong en hun kaken, en daarna hun achterste poten. De bijen brengen het in de vorm van grote druppels naar de korf. Daar wordt het op verschillende manieren gebruikt: om de wanden van de korf te bekleden, om de raten en cellen te dichten en kiemvrij te maken, om indringers in te pakken en te balsemen. Al deze handelingen zorgen voor de desinfectering van de bijenkorf!

Hoe wordt propolis gewonnen?

De imker kan de propolis uit de bijenkast halen zonder het volk te beschadigen:

 • Door jaarlijks de propolis van de honingkamers van de bijenkast af te schrapen.
 • Door geperforeerde plastic roosters te gebruiken: de bijen smeren de gaten ervan dicht met propolis.

De roosters worden bevroren, zodat het hars breekbaar wordt en er eenvoudig uit kan worden verwijderd. De ingezamelde hoeveelheid hangt af van de vegetatie in de omgeving en van het bijenras. Kaukasische bijen verzamelen het meeste. De gemiddelde hoeveelheid varieert tussen 100 en 300 g per bijenkast per jaar. Dat betekent natuurlijk dat propolis een zeldzame, kostbare stof is!

Kenmerken van propolis

Propolis prikt
Er zijn heel veel producten verkrijgbaar die propolis als werkzame stof noemen (vooral producten voor de verzorging van de keel) en het kan zijn dat deze producten een lichte smaak hebben. Als dit het geval is, verwar deze zachtheid dan niet met propolis! Wat u als allereerste moet weten, is dat een goede, werkende propolis in de mond prikt: dit is het bewijs dat het werkt!

Propolis ruikt lekker
propolisU hoort critici vaak zeggen dat propolis vies ruikt: dit klopt niet. Dit is de geur van de bijenkorf, van de natuur, een geur van balsem met heerlijke accenten, die aan naaldbossen en aan de geur van vanille en hyacint doet denken. Een echt natuurproduct!

Propolis is kleurrijk
Propolis, een harsachtige stof, is van nature zeer kleurrijk: bruin, rood, groen… natuurlijke kleuren die hun plantaardige herkomst verraden. En propolisextract behoudt zijn kleur, ondanks het zuiveringsproces! Dat een propolisproduct getint is en niet wit of transparant, is dus heel normaal. De propolis die gebruikt is in Propolia®-producten zijn bruin: een kleur die wijst op een oorsprong van grote plantaardige diversiteit.

Niet altijd exact de zelfde samenstelling
Belangrijke bestandsdelen van propolis zijn pollen, bijenwas, harsen, flavonoïden, etherische oliën, mineralen, vitaminen en spoorelementen. Afhankelijk van bijvoorbeeld het seizoen en de locatie van de bijenkast, kan de samenstelling van de propolis variëren in samenstelling.

Werking van Propolis

”Waar is propolis goed voor?” is een vraag die we regelmatig krijgen van mensen die dit natuurproduct nog niet kennen. Propolis werkt goed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Propolis stimuleert het afweersysteem van het menselijk lichaam en remt de ontstekingsreacties. Het wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt.

 • Het ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand tegen ziektes en virussen
 • Heeft een verzachtende invloed op luchtwegen
 • Verbetert conditie van tandvlees en mondholte en kan helpen bij slechte adem
 • Ondersteunt het herstellend vermogen van de rode, gevoelige huid
 • Verzorging van wratten, kalknagels
 • Hooikoortspropolis
 • Longen, opgelucht ademhalen
 • Bevordert de wondgenezing
 • Stimuleert de (vet-) stofwisseling en zorgt voor een goede darmwerking
 • Houdt spieren en gewrichten soepel
 • Bevordert een natuurlijke gezonde nachtrust

Welke propolis producten zijn er allemaal te koop?

Propolis producten zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Bij Lekkerhoning vindt u het ruimste assortiment propolis producten van de gehele Benelux. Zo vindt u hier:

Of bekijk direct het volledige aanbod propolis producten. Wanneer u op een product klikt vindt u meer informatie over de exacte werking, een gebruiksaanwijzing, de dosering en de toepassingen van dat specifieke product. Voor vragen over een bepaald product. kunt u uiteraard altijd contact met ons opnemen.

Propolis bijwerkingen of allergie

Ruwweg één op de 2000 mensen is overgevoelig voor propolis en producten waar propolis in verwerkt zit. Gebruikt u propolis voor het eerst? Dan kunt u eventuele overgevoeligheid eenvoudig testen door een druppeltje propolis op uw onderarm/pols aan te brengen. Laat deze vervolgens indrogen en hou de onderarm enkele uren tot een dag in de gaten. Is de plek waar u het druppeltje heeft aangebracht rood omringd of voelt het ietwat branderig? Dan bent u waarschijnlijk overgevoelig voor propolis en is verder gebruik af te raden. Tevens kan propolis de werking van bloedverdunners versterken.

Een allergische reactie op propolis uit zich veelal door een jeukende sensatie op de huid (uitwendig gebruik), of een onaangenaam gevoel in de keel (inwendig gebruik).

Neem bij twijfel altijd contact op met uw arts.

Leuke en handige weetjes

Zelf propolis tinctuur maken
Wist u dat het ook mogelijk is om zelf propolis tinctuur te maken? Speciaal voor u hebben wij hier een blog voor samengesteld.

Propolis ervaringen
Wilt u de ervaringen van andere mensen met onze propolis producten lezen? Dat kan! Nadat men een aankoop bij ons gedaan heeft, nodigen we klanten uit om een review van het aangekochte product te plaatsen. Dit geeft ons inzicht hoe we onze dienstverlening naar een nog hoger niveau kunnen brengen. Bovendien is het waardevol voor mensen die nog niet bekend zijn met Propolis – de ervaringen van andere mensen te kunnen lezen – zonder het product zelf te hoeven kopen. Bekijk bijvoorbeeld alle propolis tinctuur ervaringen en de ervaringen met propolis capsules.

Let op voor vlekken
Gebruikt u propolis uitwendig? Let dan op. Propolis kan vlekken op uw kleding maken.

Veelgestelde vragen

Hoe lang is propolis houdbaar?
Pure propolis is nagenoeg onbeperkt houdbaar.

Hoe gebruik ik propolis?
Dat hangt af van het specifieke product, de vorm en uw wensen. Klik op een product voor meer informatie en een handige gebruiksaanwijzing.

Mag ik propolis geven aan mijn hond of kat?
Dit middel wordt inderdaad ook voor dieren gebruikt. Met onze natuurlijke dierenverzorgingsproducten kan het hele gezin profiteren van producten van de honingbij.

Is propolis een medicijn?
Nee, officieel mag Propolis geen medicijn genoemd worden. Medicijnen moeten immers altijd exact de zelfde samenstelling bevatten. Dit is bij propolis niet het geval, bijvoorbeeld door de omgeving waar de bijenkast geplaatst is en het seizoen. Dit neemt niet weg dat veel mensen baat hebben bij propolisproducten.

Waar vind ik nog meer informatie?
Vindt u propolis een interessant product en wilt u graag meer informatie inwinnen? Dan raden wij het boek De Geneeskracht van Propolis van W.J. Braam aan. In dit boek wordt de geneeskracht van propolis alomvattend beschreven. Wiebe Braam was jarenlang werkzaam als huisarts, schreef 25 boeken over diverse medische onderwerpen en publiceert in wetenschappelijke tijdschriften.
 
Bekijk ons aanbod

Lekkerhoning wenst u goede gezondheid!