Wat is Propolis

Over-Propolis - Lekkerhoning.nl

Wat is Propolis?

Kent u de heilzame werking van koninginnengelei, honing, stuifmeel en bijenwas voor uw welzijn al? Dan zult u ontdekken dat de bijenkast nog een andere schat bevat; enkele jaren geleden nog onbekend, maar nu een totale oplossing voor natuurlijk welzijn, het hele jaar door: propolis.

Wat is propolis en waar komt het vandaan?

Propolis is een combinatie van harsachtige, gomachtige en balsemachtige substanties die bijen uit de knoppen van bepaalde bomen halen, onder andere populieren (vooral de Franse propolis).
Propolis is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘voor de stad’. De bijen plaatsen het voor de ingang van de bijenkorf als een ‘natuurlijke barrière’ om het volk te beschermen tegen microbiologische aanvallen en roofdieren.

De samenstelling van propolis

De rijkdom van propolis schuilt in de vele werkzame stoffen die het bevat. Het bevat onder andere: flavonoïden en fenolzuren. Het is een stof die nergens anders in de natuur te vinden is. De afgelopen jaren heeft ook de wetenschap zich over propolis gebogen en een belangrijk, natuurlijk en uniek vermogen voor het welzijn van de mens aangetoond.

De hars die de bijen verzamelen heeft een mooie amberkleur (kastanjebruin dat naar rood neigt) en voelt kleverig aan. De bijen veranderen de samenstelling van de hars door er bepaalde afscheidingen en was aan toe te voegen. Daar komen nog bepaalde onzuiverheden bij door het werk in de bijenkorven door de imker en door de activiteit van de bijen zelf (stukjes hout, dode bijen, stuifmeel, zandkorrels …). Propolis moet dus worden gezuiverd voordat het kan worden gebruikt.

wat is propolis

Zo verzamelen bijen propolis

Een bepaald aantal gespecialiseerde vliegbijen verzamelen de hars van de knoppen. Ze gebruiken hiervoor hun tong en hun kaken, en daarna hun achterste poten. De bijen brengen het in de vorm van grote druppels naar de korf. Daar wordt het op verschillende manieren gebruikt: om de wanden van de korf te bekleden, om de raten en cellen te dichten en kiemvrij te maken, om indringers in te pakken en te balsemen. Al deze handelingen zorgen voor de desinfectering van de bijenkorf!

Hoe wordt propolis gewonnen?

De imker kan de propolis uit de bijenkast halen zonder het volk te beschadigen:

 • Door jaarlijks de propolis van de honingkamers van de bijenkast af te schrapen.
 • Door geperforeerde plastic roosters te gebruiken: de bijen smeren de gaten ervan dicht met propolis.

De roosters worden bevroren, zodat het hars breekbaar wordt en er eenvoudig uit kan worden verwijderd. De ingezamelde hoeveelheid hangt af van de vegetatie in de omgeving en van het bijenras. Kaukasische bijen verzamelen het meeste. De gemiddelde hoeveelheid varieert tussen 100 en 300 g per bijenkast per jaar. Dat betekent natuurlijk dat propolis een zeldzame, kostbare stof is!

Kenmerken van propolis

Propolis prikt

Er zijn heel veel producten verkrijgbaar die propolis als werkzame stof noemen (vooral producten voor de verzorging van de keel) en het kan zijn dat deze producten een lichte smaak hebben. Als dit het geval is, verwar deze zachtheid dan niet met propolis! Wat u als allereerste moet weten, is dat een goede, werkende propolis in de mond prikt: dit is het bewijs dat het werkt!

Propolis ruikt lekker

U hoort critici vaak zeggen dat propolis vies ruikt: dit klopt niet. Dit is de geur van de bijenkorf, van de natuur, een geur van balsem met heerlijke accenten, die aan naaldbossen en aan de geur van vanille en hyacint doet denken. Een echt natuurproduct!

Propolis is kleurrijk

Propolis, een harsachtige stof, is van nature zeer kleurrijk: bruin, rood, groen… natuurlijke kleuren die hun plantaardige herkomst verraden. En propolisextract behoudt zijn kleur, ondanks het zuiveringsproces! Dat een propolisproduct getint is en niet wit of transparant, is dus heel normaal. De propolis die gebruikt is in Propolia®-producten zijn bruin: een kleur die wijst op een oorsprong van grote plantaardige diversiteit.

Niet altijd exact de zelfde samenstelling

Belangrijke bestandsdelen van propolis zijn pollen, bijenwas, harsen, flavonoïden, etherische oliën, mineralen, vitaminen en spoorelementen. Afhankelijk van bijvoorbeeld het seizoen en de locatie van de bijenkast, kan de samenstelling van de propolis variëren in samenstelling.

Werking van Propolis

”Waar is propolis goed voor?” is een vraag die we regelmatig krijgen van mensen die dit natuurproduct nog niet kennen. Propolis werkt goed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Propolis stimuleert het afweersysteem van het menselijk lichaam en remt de ontstekingsreacties. Het wordt zowel inwendig als uitwendig gebruikt.

 • Het ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand tegen ziektes en virussen
 • Heeft een verzachtende invloed op luchtwegen
 • Verbetert conditie van tandvlees en mondholte en kan helpen bij slechte adem
 • Ondersteunt het herstellend vermogen van de rode, gevoelige huid
 • Verzorging van wratten, kalknagels
 • Hooikoorts
 • Longen, opgelucht ademhalen
 • Bevordert de wondgenezing
 • Stimuleert de (vet-) stofwisseling en zorgt voor een goede darmwerking
 • Houdt spieren en gewrichten soepel
 • Bevordert een natuurlijke gezonde nachtrust

Propolis

Welke propolis producten zijn er allemaal te koop?

Propolis producten zijn in allerlei soorten en maten verkrijgbaar. Bij Lekkerhoning vindt u het ruimste assortiment propolis producten van de gehele Benelux. Zo vindt u hier:

Of bekijk direct het volledige aanbod propolis producten.

Hoe gebruik je propolis?

Product Toepassing
Propolis Zalf 30%
 • acne
 • eczeem (Lees dit artikel voor meer informatie)
 • schimmels
 • aambeien
 • psoriasis
 • herpes
 • spataders, kneuzingen of blauwe plekken
 • Overige huidaandoeningen
Propolis tandpasta
 • tandplak
 • pijnlijk tandvlees
 • slechte adem
 • mondhygiëne
Propolis capsules
 • Stimuleert immuunsysteem
 • Weerstand tegen ziektes en virussen verhogen
 • buikklachten
Propolis tinctuur
 • Stimuleert immuunsysteem
 • Weerstand tegen ziektes en virussen verhogen
 • Aandoeningen of klachten aan de longen en luchtwegen
 • Een slechte adem en klachten aan tandvlees en mondholte (kiespijn, ontstoken tandvlees, tandbederf etc.)
 • Een rode of gevoelige huid en wondherstel
 • Kalknagels en wratten (Lees dit artikel voor meer informatie)
 • Hooikoorts (Lees dit artikel voor meer informatie)
 • Darmklachten
 • (Preventieve) verhoging van de weerstand en ondersteuning van het afweersysteem
 • Verlaging van de bloeddruk

Wanneer u op een product klikt vindt u meer informatie over de exacte werking, een gebruiksaanwijzing, de dosering en de toepassingen van dat specifieke product. 

Propolis bijwerkingen of allergie

Ruwweg één op de 2000 mensen is overgevoelig voor propolis en producten waar propolis in verwerkt zit. Gebruikt u propolis voor het eerst? Dan kunt u eventuele overgevoeligheid eenvoudig testen door een druppeltje propolis op uw onderarm/pols aan te brengen. Laat deze vervolgens indrogen en hou de onderarm enkele uren tot een dag in de gaten. Is de plek waar u het druppeltje heeft aangebracht rood omringd of voelt het ietwat branderig? Dan bent u waarschijnlijk overgevoelig voor propolis en is verder gebruik af te raden. Tevens kan propolis de werking van bloedverdunners versterken.

Een allergische reactie op propolis uit zich veelal door een jeukende sensatie op de huid (uitwendig gebruik), of een onaangenaam gevoel in de keel (inwendig gebruik). Op deze pagina vindt u hier meer informatie over.

Neem bij twijfel altijd contact op met uw arts.

bijenpollen en propolis

Leuke en handige weetjes

Zelf propolis tinctuur maken

Wist u dat het ook mogelijk is om zelf propolis tinctuur te maken? Speciaal voor u hebben wij hier een blog voor samengesteld.

Propolis ervaringen

Wilt u de ervaringen van andere mensen met onze propolis producten lezen? Dat kan! Nadat men een aankoop bij ons gedaan heeft, nodigen we klanten uit om een review van het aangekochte product te plaatsen. Dit geeft ons inzicht hoe we onze dienstverlening naar een nog hoger niveau kunnen brengen. Bovendien is het waardevol voor mensen die nog niet bekend zijn met Propolis – de ervaringen van andere mensen te kunnen lezen – zonder het product zelf te hoeven kopen. Bekijk bijvoorbeeld alle propolis tinctuur ervaringen en de ervaringen met propolis capsules.

Let op voor vlekken

Gebruikt u propolis uitwendig? Let dan op. Propolis kan vlekken op uw kleding maken.

Veelgestelde vragen

Hoe lang is propolis houdbaar?

Pure propolis is nagenoeg onbeperkt houdbaar.

Mag ik propolis geven aan mijn hond of kat?

Dit middel wordt inderdaad ook voor dieren gebruikt. Met onze natuurlijke dierenverzorgingsproducten kan het hele gezin profiteren van producten van de honingbij. Zo wordt propolis gebruikt bij diverse toepassingen als oorverzorging, vachtverzorging, huidverzorging en de verzorging van beschadigde voetkussens. In dit artikel over propolis voor huisdieren vindt u meer informatie over de exacte toepassingen van de verschillende propolisproducten.

Is propolis een medicijn?

Nee, officieel mag Propolis geen medicijn genoemd worden. Medicijnen moeten immers altijd exact de zelfde samenstelling bevatten. Dit is bij propolis niet het geval, bijvoorbeeld door de omgeving waar de bijenkast geplaatst is en het seizoen. Dit neemt niet weg dat veel mensen baat hebben bij propolisproducten.

Waar kan je propolis kopen?

Al uw favoriete propolis producten kunt u gewoon via het internet bestellen. Onze propolis producten zijn direct afkomstig van de imker. Hierdoor weet u zeker dat het aan de allerhoogste kwaliteitseisen voldoet. Plaats eenvoudig een bestelling online en wij zorgen voor een correcte levering. De levering gaat bij Lekkerhoning.nl lekker snel. Na betaling van de order ontvang je binnen 48 uur het pakket aan huis (weekend niet meegerekend).


Kennisbank van Lekkerhoning.nl


Van de bijen voor de mensen

Is de smaak van honing verbonden aan de kleur?

Verband tussen de kleur en de smaak van honing Door voor honing te kiezen in plaats van kristalsuiker of zoetjes, gaat ...
hout donkerder maken bijenwas

Hout donkerder maken met bijenwas? Wij vertellen hoe

Hout donkerder maken met bijenwas? Wij vertellen hoe Op zoek naar een doeltreffende, goedkope en veilige methode om hout ...
Leer onderhouden met bijenwas

Leerwas nodig? Probeer bijenwas op leer!

Leerwas nodig? Probeer bijenwas op leer! Leren producten zijn relatief duur. Daarom wil je er waarschijnlijk zuinig op ...

Honing hard geworden? Tips om honing weer vloeibaar te maken

Honing hard geworden? Tips om honing weer vloeibaar te maken Het komt regelmatig voor. Je hebt een pot honing een tijdje ...
Honing voor de huid

Hoe gezond is honing voor de huid?

Wat doet honing voor de huid? Er zijn meerdere onderzoeken geweest naar de helende werking van honing en wat het kan ...
Mangohout onderhouden met bijenwas

Mangohout onderhouden met bijenwas

Mangohout onderhouden met bijenwas Heb je meubels van mangohout, bijvoorbeeld een eettafel of bijzettafeltje? En ben je ...
Over-Propolis - Lekkerhoning.nl

Wat is Propolis

Wat is Propolis? Kent u de heilzame werking van koninginnengelei, honing, stuifmeel en bijenwas voor uw welzijn al? Dan ...
honing wond genezen

Wond genezen met honing

Wond genezen met honing Vaak wordt ons de vraag gesteld of honing kan helpen bij het genezen van wonden. Heeft honing ...
propolis hond kat

Propolis voor honden en katten

Propolis voor hond of kat Wist u dat Propolis ook voor uw hond of kat gebruikt kan worden? Het middel wordt gebruikt bij ...

Wat is de beste honing? We vertellen het hier!

Wat is de beste honing? We vertellen het hier! Het is één van de vragen die een imker vaak te horen krijgt: Wat is de ...
honing en hooikoorts artikel

Honing tegen hooikoorts. Werkt het?

Honing tegen hooikoorts. Werkt het? Veel mensen stellen ons de vraag of honing gebruikt kan worden bij hooikoorts. ...
Verkoudheid of keelpijn natuurlijke middelen

Verkoudheid of keelpijn natuurlijk bestrijden

Verkoudheid of keelpijn natuurlijk bestrijden Last van verkoudheid, keelpijn of een vervelende hoest? Vergeet ...
wat is royal jelly

Dit moet u weten over koninginnebrij (royal jelly)

Dit moet u weten over koninginnebrij (royal jelly) Bent u benieuwd wat koninginnebrij, bijenmelk of Royal Jelly is? Dan ...
propolis eczeem

Propolis zalf, een natuurlijk middel bij eczeem

Propolis zalf, een natuurlijk middel bij eczeem Wist u dat propolis zalf veel wordt gebruikt voor de ontsmetting, ...
honing maagzuur

Honing tegen maagzuur

Honing tegen maagzuur Niets is vervelender dan brandend maagzuur of zure oprispingen. Naast medicijnen zijn er gelukkig ...
propolis bijwerkingen allergie

Propolis bijwerkingen of allergie

Propolis bijwerkingen of allergie? Vaak mild en relatief zeldzaam. Bent u nieuwsgierig naar propolis, maar bent u ...
nederlandse honing

Genieten van echte Nederlandse honing

Genieten van echte Nederlandse honing Niets is lekkerder dan honing uit eigen land. In ons assortiment vindt u diverse ...
propolis capsules ervaringen

Propolis Capsules ervaringen

Propolis Capsules Ervaringen Bent u nieuwsgierig geworden naar Propolis Capsules? Dan bent u hier aan het juiste adres. ...

Nog geen berichten