Wat is Propolis

Over-Propolis - Lekkerhoning.nl

Wat is wondermiddel Propolis?

Kent u de heilzame werking van koninginnengelei, honing, stuifmeel en bijenwas voor uw welzijn al? Dan zult u ontdekken dat de bijenkast nog een andere schat bevat; enkele jaren geleden nog onbekend, maar nu een totale oplossing voor natuurlijk welzijn, het hele jaar door: propolis.

Maar eerst eens wat meer over dit “wondermiddel” Propolis:

Propolis prikt
Er zijn heel veel producten verkrijgbaar die propolis als werkzame stof noemen (vooral producten voor de verzorging van de keel) en het kan zijn dat deze producten een lichte smaak hebben. Als dit het geval is, verwar deze zachtheid dan niet met propolis! Wat u als allereerste moet weten, is dat een goede, werkende propolis in de mond prikt: dit is het bewijs dat het werkt!

Propolis ruikt lekker
U hoort critici vaak zeggen dat propolis vies ruikt: dit klopt niet. Dit is de geur van de bijenkorf, van de natuur, een geur van balsem met heerlijke accenten, die aan naaldbossen en aan de geur van vanille en hyacint doet denken. Een echt natuurproduct!

Propolis is kleurrijk
Propolis, een harsachtige stof, is van nature zeer kleurrijk: bruin, rood, groen… natuurlijke kleuren die hun plantaardige herkomst verraden. En propolisextract behoudt zijn kleur, ondanks het zuiveringsproces! Dat een propolisproduct getint is en niet wit of transparant, is dus heel normaal. De propolis die gebruikt is in Propolia®-producten zijn bruin: een kleur die wijst op een oorsprong van grote plantaardige diversiteit.

Kwalitatieve propolis producten
Bij Lekkerhoning.nl hechten we veel waarde aan kwaliteitsproducten. Daarom zijn we zo gek op alles wat het Franse merk Propolia ons te bieden heeft. Prachtige, weldadige producten die onder laboratoriumomstandigheden ontwikkeld zijn en steeds verbeterd worden. Alle gezonde kracht uit de bijenkast wordt gebundeld in een grote verscheidenheid aan pure, natuurlijke verzorgings- en schoonheidsartikelen. Dit natuurlijke product helpt bijtjes om de bijenkorf virusvrij te houden en het heeft ook een veelzijdige werking voor de mensheid. Al eeuwenlang wordt dit wondermiddel toegepast door de mens vanwege de krachtige antibacteriële werking. Propolis wordt toegepast voor inwendig en uitwendig gebruik in bijvoorbeeld tinctuurcapsuleszalftandpasta en poeder

De werking van propolis

Propolis werkt goed tegen bacteriën, virussen en schimmels. Propolis stimuleert het afweersysteem van het menselijk lichaam en remt de ontstekingsreacties.

 • Het ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand tegen ziektes en virussen
 • Heeft een verzachtende invloed op luchtwegen
 • Verbetert conditie van tandvlees en mondholte en kan helpen bij slechte adem
 • Ondersteunt het herstellend vermogen van de rode, gevoelige huid
 • Verzorging van wratten, kalknagels
 • Hooikoorts
 • Longen, opgelucht ademhalen
 • Bevordert de wondgenezing
 • Stimuleert de (vet-) stofwisseling en zorgt voor een goede darmwerking
 • Houdt spieren en gewrichten soepel
 • Bevordert een natuurlijke gezonde nachtrust

Wat is propolis ?

Propolis is een combinatie van harsachtige, gomachtige en balsemachtige substanties die bijen uit de knoppen van bepaalde bomen halen, onder andere populieren (vooral de Franse propolis).
Propolis is afkomstig uit het Grieks en betekent ‘voor de stad’. De bijen plaatsen het voor de ingang van de bijenkorf als een ‘natuurlijke barrière’ om het volk te beschermen tegen microbiologische aanvallen en roofdieren. De rijkdom van propolis schuilt in de vele werkzame stoffen die het bevat. Het bevat onder andere: flavonoïden, fenolzuren, aromatische zuren en heel veel ligoelementen.
Het is een stof die nergens anders in de natuur te vinden is. De afgelopen jaren heeft ook de wetenschap zich over propolis gebogen en een belangrijk, natuurlijk en uniek vermogen voor het welzijn van de mens aangetoond.

De hars die de bijen verzamelen heeft een mooie amberkleur (kastanjebruin dat naar rood neigt) en voelt kleverig aan. De bijen veranderen de samenstelling van de hars door er bepaalde afscheidingen en was aan toe te voegen. Daar komen nog bepaalde onzuiverheden bij door het werk in de bijenkorven door de imker en door de activiteit van de bijen zelf (stukjes hout, dode bijen, stuifmeel, zandkorrels …). Propolis moet dus worden gezuiverd voordat het kan worden gebruikt.

Een bepaald aantal gespecialiseerde vliegbijen verzamelen de hars van de knoppen. Ze gebruiken hiervoor hun tong en hun kaken, en daarna hun achterste poten. De bijen brengen het in de vorm van grote druppels naar de korf. Daar wordt het op verschillende manieren gebruikt: om de wanden van de korf te bekleden, om de raten en cellen te dichten en kiemvrij te maken, om indringers in te pakken en te balsemen. Al deze handelingen zorgen voor de desinfectering van de bijenkorf!

De imker kan de propolis uit de bijenkast halen zonder het volk te beschadigen:
– Door jaarlijks de propolis van de honingkamers van de bijenkast af te schrapen.
– Door geperforeerde plastic roosters te gebruiken: de bijen smeren de gaten ervan dicht met propolis.

De roosters worden bevroren, zodat het hars breekbaar wordt en er eenvoudig uit kan worden verwijderd. De ingezamelde hoeveelheid hangt af van de vegetatie in de omgeving en van het bijenras. Kaukasische bijen verzamelen het meeste. De gemiddelde hoeveelheid varieert tussen 100 en 300 g per bijenkast per jaar. Dat betekent natuurlijk dat propolis een zeldzame, kostbare stof is!

Bekijk ons aanbod

Lekkerhoning wenst u goede gezondheid!