Honing op brood: alles wat u moet weten
Honing is al honderden jaren een geliefde zoetstof in alle keukens en culturen. Vooral als beleg op brood is honing ontzettend populair. Maar wat maakt honing op uw boterham zo aantrekkelijk en is het daadwerkelijk een gezonde keuze?
In dit artikel beschrijven we de redenen achter de populariteit, de gezondheidsaspecten en adviseren we welke honing het beste is voor op uw boterham.
Waarom is honing op brood zo populair?
Honing staat bekend als natuurlijke zoetstof en als aantrekkelijk alternatief voor geraffineerde suikers. De zoete smaak maakt het een uitstekende keuze voor een lekkere boterham of als zoet tussendoortje. De populariteit is dus grotendeels te verklaren vanwege de smaak: het is gewoon superlekker! Bovendien kan honing gecombineerd worden met een grote variëteit aan andere belegsoorten, zoals pindakaas of kaas. Tot slot is honing als broodbeleg een goede keuze voor uw portemonnee. Er kunnen heel wat broodjes gesmeerd worden met één potje honing.
Is honing op brood gezond?
Honing wordt vaak gezien als een gezonder alternatief voor geraffineerde suikers. Het bevat namelijk antioxidanten en sporenelementen die in gewone suiker ontbreken. Echter, honing blijft een vorm van suiker en moet daarom met mate worden gegeten. Zelf nemen we elke dag 2 broodjes honing en 2 broodjes magere vleeswaren. Een gezond voedingspatroon draait immers om variatie.
Voor mensen die een snelle energieboost nodig hebben, bijvoorbeeld voor of na een workout, kan een boterham met honing een extra goede optie zijn. De natuurlijke suikers in honing worden snel door het lichaam opgenomen, waardoor u een snelle energieboost krijgt.
Welke honing is het beste voor op brood?
Honing is er in allerlei smaaksensaties (klik hier voor een overzicht van alle smaken). Experimenteer met verschillende soorten om uw favoriet te vinden. Voor op brood zijn met name de volgende soorten honing populair:
- Klaverhoning: wit van kleur, smeuïg van structuur, een aromatische geur en een licht karamelachtige smaak.
- Zonnebloemhoning: smeuïg, romig en zoet van smaak. De absolute favoriet voor kinderen.
- Bloemen crèmehoning: Net als zonnebloemhoning een erg toegankelijke smaak en zeer geliefd bij kinderen.
- Koolzaadhoning: Deze heeft een meer neutrale smaak dan bovengenoemde soorten.
Bovengenoemde smaken zijn allemaal ‘’crèmehoning’’, waardoor ze stuk voor stuk perfect smeerbaar zijn als een pasta. Het trekt niet in het brood, zoals bij vloeibare honing wel op den duur het geval zal zijn.
Wat is crèmehoning?
Om een romige structuur te bereiken, mengen we vloeibare honing met gekristalliseerde honing. Het mengsel van vloeibare en gekristalliseerde honing wordt vervolgens enkele dagen, meerdere keren per dag geroerd. Dit is een proces wat de imker natuurlijk nauwlettend in de gaten moet houden, om een optimale smaak- en geurkwaliteit te kunnen waarborgen. Het eindresultaat is een zachte, smeerbare en smeuïge honing met zeer fijne kristallen.
-
Klaverhoning
€2,80 In winkelmand Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Zonnebloemhoning
Vanaf: €2,75 In winkelmand Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Bloemen cremehoning
Vanaf: €2,55 In winkelmand Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Koolzaadhoning
Vanaf: €5,60 In winkelmand Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina