Rauwe honing in honingraten
Een bijenraat of honingraat bestaat uit de bekende zeshoekige cellen die onder andere als opslag voor stuifmeel en honing dienen (overige functie is een kraamkamer voor de bijtjes). De raten zijn gemaakt van bijenwas en bevinden zich in een bijenkast. Wanneer de cellen vol zijn, sluiten de bijen ze af met een wasdekseltje.
Verse honingraten worden in de zomer gebouwd door de werkbijen, mits het voorjaar warm is en de zomer niet te droog is. Onder deze omstandigheden zijn er meer dan genoeg bloeiende bloemen en is er een overvloed aan nectar. Alleen bij overvloed hebben de bijen méér dan genoeg oogst voor zichzelf en is er genoeg honingraat over om te oogsten.
Is honingraat eetbaar?
Ja, natuurlijk! Honingraat is ontzettend gezond en erg lekker. Het is een 100% natuurzuiver product in totaal onbewerkte toestand. Je kunt raathoning in kleine stukjes snijden en vervolgens eten op een boterham of in de yoghurt. De combinatie van honing en bijenwas is overheerlijk en je kunt alles opeten! Het is dus ook mogelijk om de bijenwas op te eten. Onze honingraat of bijenraat komt direct vanuit de imkers en is de meest rauwe en pure vorm van honing zonder enige tussenkomst van processen.
Manieren om honingraat te eten
Er zijn meerdere manieren om de rauwe honing die in de honingraten zit te consumeren. Honing afschrappen of af laten druipen van panelen is een vrij verspillende optie: daarbij blijft aanzienlijk veel honing in de cellen verstopt. Om geen honing te verspillen is het beter om een klein stukje honingraat af te snijden en in z’n geheel in de mond te stoppen.
De eerste keer zal waarschijnlijk wat ongewoon voelen wegens het opmerkelijke structuur van de graat. Wanneer je een stukje honingraat in de mond neemt, houd je na een tijdje pure bijenwas over. Verse raat is dus eetbaar, maar niet verteerbaar. Raat gemaakt van kunstraat (ook was) is niet geschikt om te eten.
Langzaam kauwen op de honinggraten is erg goed voor de spijsvertering en voor de algemene mondgezondheid.
Honingraatgom staat bekend als effectief preventiemiddel tegen parodontose en natuurlijke geneesmiddel tegen bloedend tandvlees. Het overgebleven ‘kauwgom’ van was kan het beste worden uitgespuugd. Ingeslikte kleine hoeveelheden honingraat kunnen geen kwaad, terwijl het inslikken van hele stukken spijsverteringsproblemen kan veroorzaken.
Honingraat bewaren, hoe doe je dat?
Dit meesterwerk van een natuurproduct is zeer delicaat en fragiel. Honingraten zijn zeer breekbaar, er komen makkelijk deuken in. Bij beschadiging van de celstructuur van de wasraat begint de honing onmiddellijk te stromen.
Honing in honingraten heeft geen vaste houdbaarheidsdata en heeft normaliter een onbeperkte houdbaarheid. Na verloop van tijd zal de honing hoe dan ook minder vloeibaar worden. Langzaam aan gaan de honing en de raat als het ware versmelten om samen een een harder geheel te vormen. Vocht, lucht en licht bevorderen het kristallisatieproces, daarom kan honingraat beter in een goed gesloten container bewaard worden. Dit kan simpelweg in een voorraad- of keukenkast (of een andere donkere plek).
Honingraat kopen doe je bij Lekkerhoning.nl
Honingraat of bijenraat is de meest pure vorm van rauwe honing. Dit is omdat deze honing geheel onbewerkt is en dus 100% natuurlijk. Dit verklaart ook waarom het de naam “echte honing” krijgt. Wil jij honingraat kopen? Doe dit dan bij Lekkerhoning.nl. Onze Nederlandse raathoning wordt geleverd een hersluitbaar plastic bakje. U heeft hierbij de keuze uit een raat van 150 gram of een raat van 450 gram. U kunt er ook voor kiezen om de raathoning in een houten raampje van 16x11cm met een gewicht van ongeveer 500 tot 600 gram te bestellen.
Honingraat producten
-
Aanbevolen door Lekkerhoning
Echte rauwe honing
Vanaf: €6,50 In winkelmand Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina -
Aanbevolen door Lekkerhoning
Rauwe acacia honing
Vanaf: €6,95 In winkelmand Dit product heeft meerdere variaties. Deze optie kan gekozen worden op de productpagina