Honing in koffie? Dit moet u weten!
Honing is een zeer populair product om extra smaak aan de thee toe te voegen. Maar wist u dat ook koffie vaak gezoet wordt met honing? In deze blog leest u er alles over!
Waarom honing een betere zoetmaker is dan suiker
Net als thee met honing, wordt ook koffie met deze heerlijke zoetmaker steeds populairder. Honing is het perfecte alternatief voor suiker. Onderstaande punten sommen de belangrijkste argumenten op.
- Honing staat bekend als een relatief gezond en natuurlijk product. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink (bron). Tevens zitten er enzymen en pollen in honing.
- Veel mensen verkiezen de verfijnde zoete smaak van honing boven de smaak van suiker. Ook de stroperige structuur is een belangrijk pluspunt.
- Honing zal vanwege haar vloeibare structuur makkelijker oplossen dan suikerkorrels. U zult het wel kennen: wanneer u uw kopje koffie of thee op hebt, zit er altijd nog wat suiker onderin het kopje. Dit probleem zal u dus niet hebben met honing.
- Honing heeft een ontstekingsremmende, antibacteriële en verzachtende werking op de keel. Zo is ook op de sites Healthline (bron) en Mayoclinic (bron) te lezen. Kortom, perfect bij keel- en hoestklachten.
- Honing is er in tientallen soorten smaken, volop variatie mogelijk!
Wist u dat honing al honderden jaren wordt gebruikt als zoetmaker in allerlei drankjes? Honing zorgt (net als alle andere zoetmakers) overigens wel dat het aantal calorieën in het drankje toeneemt. Dit hoeft geen probleem te zijn, zeker als het maar om één of enkele kopjes per dag gaat. Één theelepel bevat immers slechts ongeveer 21 kcal. Echter, wanneer afvallen uw doel is kunt u het beste kiezen voor ongezoete koffie of thee (of water).
Tips voor honing in de koffie
Tip 1: Gebruik een honinglepel of knijpfles
Eerlijk is eerlijk, suiker of zoetjes zijn eenvoudig om toe te voegen aan uw favoriete drankje. Honing is vloeibaar, waardoor de kans op knoeien groter is. Natuurlijk is dit geen probleem en makkelijk schoon te maken. Maar nog belangrijker: het is ook eenvoudig om geknoei te voorkomen. Onze tip voor koffie met honing, is om altijd een knijpfles te gebruiken. Ook kunt u een houten of rvs honinglepel gebruiken. Maak in de beweging van de honingpot naar het kopje ‘’pleur’’ een draaiende beweging met de lepel. Zo voorkomt u dat de honing van de lepel afdruppelt.
Tip 2: Laat de koffie iets afkoelen
Een andere tip om honing niet direct aan gloeiendhete vloeistof toe te voegen. Laat de koffie eerst afkoelen tot drinktemperatuur. Wanneer u dit niet doet, kan honing (een deel) van haar heilzame eigenschappen verliezen. Als het u vooral om de zoetigheid te doen is, maakt dat uiteraard weinig uit.
Tip 3: Ontdek alle smaaksensaties
Honing is er in allerlei smaken, afhankelijk van de exacte oorsprong. Zoet blijft altijd de hoofdsmaak, maar toch zijn er diverse extra smaaksensaties mogelijk:
- Muntachtige smaak? Ervaar lindehoning
- Kruidig smaakje? Misschien is rozemarijnhoning of dennenhoning wel iets voor u
- Liefhebber van fruitige smaakjes? Probeer citroenhoning
- Benieuwd naar een nootachtige smaak? Dan is woudhoning de perfecte keuze
Één van onze proefpakketten kan u helpen bepalen welke smaak honing het beste bij u past.
Tips voor een heerlijk bakkie pleur