Manuka honing: Is het onzin of niet?
Een groot aantal mensen en vooral beroemdheden beweren dat Manuka honing een superfood is met buitengewone voordelen voor de gezondheid. Maar is dit wel zo? In deze blog analyseren we verschillende wetenschappelijke onderzoeken om een blik te werpen op de zin en onzin van Manuka honing.
Wat is Manuka honing?
Manuka honing is een honingsoort die alleen in Nieuw-Zeeland wordt geproduceerd door de Europese honingbijen die de Manuka struik (leptospermum scoparium) bestuiven. Deze honing heeft een rijke, aardse smaak en is van nature zoet. Tevens zit het vol met heilzame stoffen, waaronder methylglyoxal (MG) waarvan is aangetoond dat het een antibacteriële werking kan hebben.
Naast de honingpotjes wordt deze honing tegenwoordig ook in andere vormen verkocht. Hier kunt u denken aan crèmes, gezichtsmaskers en huidverzorgingsproducten.
Wat is het verschil met andere honingsoorten?
Manuka honing is eigenlijk niet heel verschillend van andere honingsoorten. Het belangrijkste verschil zit in het MG-gehalte (Methylglyoxal). Het MG-gehalte van Manuka honing ligt een stuk hoger (tot 100 keer) in vergelijking met andere honingsoorten. Pro Manuka websites beweren dat methylglyoxal de verklaring is voor het antibiotica-effect van deze honing, maar wetenschappers zijn het hier niet mee eens. Zo wordt beweerd dat diabetespatiënten mogelijk risico lopen bij het gebruik van Manuka, honing door het hoge MG-gehalte.
Methylglyoxal zit ook in andere levensmiddelen zoals kaas, kip, vis en cola.
De onzin van Manuka honing
Manuka honing wordt door velen als wonderhoning gezien die genezend en helend is. Een echt marketingverhaal, want de producten zijn peperduur. Zo betaalt u al snel voor een pot Manuka tussen de €20,- en €50,-. De prijs ligt een stuk hoger in vergelijking met reguliere honing, omdat u ook betaalt voor de transportkosten (importkosten) en het een product is wat niet eenvoudig kan worden geoogst.
Het is geen superfood!
De term superfood is geen wetenschappelijke term. Superfood is een woord dat veel wordt gebruikt in de marketingwereld. In het verleden werden bijvoorbeeld ook chiazaad, gojibessen en quinoa ook als superfood gezien. Liefhebbers van Manuka honing kunnen het beste genieten van de honing, maar niet verwachten dat er buitengewone gezondheidsvoordelen aan vast hangen.
Beweringen zonder wetenschappelijk bewijs
Er gaan verschillende beweringen in de rondte. Er wordt bijvoorbeeld beweerd dat Manuka honing goed is voor de gezondheid, en om bijvoorbeeld de keelpijn te verhelpen en de darmen te ondersteunen. Maar uit diverse onderzoeken blijkt dat gewone honing dezelfde werking heeft. Op basis van deze studies kunt u dus net zo goed kiezen voor de reguliere honing die een stuk goedkoper is.
Veel reclames, promoties en marketingboodschappen claimen dat Manuka honing verder ook een anti-aging middel is, en bijvoorbeeld kan helpen voor de verlaging van cholesterol. Echter is hier nog geen wetenschappelijk bewijs voor.
Let op! Veel Manuka honing is helemaal geen Manuka honing. Uit het onderzoek van de Consumentenbond kwam naar voren dat er veel potjes honing verkocht worden als Manuka honing die amper methylglyoxal bevatten.
Waarom toch die Hollandse honing?
De Hollandse honing is niet minder. Bekijk bijvoorbeeld onze blog over heidehoning. Hier lichten we toe waarom heidehoning net zo effectief is als Manuka honing. En dat het daarom niet nodig is om honing uit Nieuw- Zeeland te importeren. Zo kunt u onze lokale imkers steunen!