De 10 redenen waarom honing gezond is

Honing is gezond - De 10 redenen waarom honing gezond is - Lees verder op Lekkerhoning.nl

De 10 redenen waarom honing gezond is

De feiten liegen er niet om: honing is gezond én lekker. Helaas kiezen nog steeds veel mensen voor bewerkte suikers. In dit artikel vind je 10 redenen waarom honing gezond is (inclusief bronvermelding!). Welk gezondheidsvoordeel spreekt jou het meeste aan?

Uit verschillende internationale onderzoeken, waaronder deze, blijkt dat honing goed is voor onze gezondheid, maar dat geldt niet voor iedereen. Mensen met aandoeningen als diabetes moeten extra voorzichtig zijn met het gebruik van honing. Bovendien mogen kinderen jonger dan 2 jaar geen honing eten. Maar voor andere mensen zou je honing bijna een wondermiddel noemen… Laten we de feiten op een rijtje zetten. 

Feit 1: Honing helpt bij het afvallen

Onderzoek toont aan dat honing een lagere glycemische index heeft dan gewone suiker, wat een langzamere en gestagere stijging van de bloedsuikerspiegel veroorzaakt. (1) Dit kan pieken en dalen in het energieniveau helpen voorkomen en kan helpen bij het onder controle houden van de eetlust en onbedwingbare trek. Om deze reden kan het goudgele goedje zeker bijdragen aan gewichtsverlies, mits met mate geconsumeerd. Een lepel pure honing dorst het verlangen naar snoep en chocola. Ook voor bij de thee of bij de koffie is het de ideale suikervervanger. 

Feit 2. Honing zit bomvol vitaminen en mineralen

Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B2, vitamine B3, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium en zink. (2) Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname! Let wel op! Honing mag niet heter worden dan 37 graden – daarboven vervliegt de magie. Laat de thee of koffie dus ook een beetje afkoelen voordat je de honing toevoegt, zodat de belangrijke voedingsstoffen intact blijven.

Feit 3: Honing als natuurlijk middel tegen hoesten

Ben je verkouden of hoestig? Probeer de klachten te verzachten met honing. Honing is dé natuurlijke remedie tegen vervelende kuchjes en hoesten. Uit onderzoek is gebleken dat de effecten van natuurlijke honing positiever zijn dan bij gebruik van diverse zelfzorgmedicijnen. (3) De antibacteriële eigenschappen van honing houden de keel schoon en verzachten de pijn. Gecombineerd met een heerlijk warm kopje thee is het ook nog eens een heerlijke natuurlijk toediening.

Feit 4: Honing is het alternatief voor dure sportdrankjes

Honing wordt steeds populairder als pre-workout. De glucose en fructose worden immers razendsnel omgezet in energie en dat is precies wat je wilt voor een intensieve training. Maar dat is niet alles, want naast het energievoordeel heeft honing nog veel meer positieve effecten op het menselijk lichaam. Zo zorgen antioxidanten voor de natuurlijke bescherming tegen bacteriën en schimmels en geven de aanwezige vitamines en mineralen het lichaam de bouwstoffen die het nodig heeft. Echter is het wel zo dat honing geen elektrolyten bevat, die wel nodig zijn om de spierfunctie te verbeteren. Gelukkig kan dit makkelijk opgelost worden door natrium- en kalium rijke producten, zoals zeezout toe te voegen. 

Feit 5: Honing helpt bij een droge huid

Heb je soms last van een droge huid? Smeer er dan een laagje honing op en laat het een half uurtje zitten… succes verzekerd! Omdat de honing aan de huid blijft kleven, creëert het de perfecte vochtigheid condities voor het herstellen van je huid. (4) Het voelt misschien wat kleverig en apart aan, maar het helpt gegarandeerd.

Feit 6: Honing helpt tegen hooikoorts

Honing kan werken tegen hooikoorts, omdat het een natuurproduct is. Hierdoor bevat ze een kleine hoeveelheid pollen. Door het lichaam dagelijks bloot te stellen aan deze pollen, wordt de weerstand opgebouwd. Dit wordt binnen de geneeskunde ook wel immunotherapie genoemd. Het is geen gegeven dat het voor ieder individu werkt, maar er zijn een hoop mensen die er baat bij hebben. 

Feit 7: Honing is een geheugen-booster

Iedere dag een eetlepel honing verbetert je kortetermijngeheugen, zo blijkt uit een onderzoek onder 102 gezonde vrouwen. De vrouwen die iedere dag een lepel honing aten konden meer woordjes onthouden tijdens de korte termijn tests. Critici zeggen dat het nog niet wetenschappelijk vastgesteld is, maar voor ons is de uitslag duidelijk. Het onderzoek werd gerapporteerd door Reuters (3).

Feit 8: Honing is goed voor je haar

Honing in je haar: heeft dat voordelen? Volgens diverse bronnen, waaronder dit wetenschappelijk onderzochte artikel, heeft honing zeker voordelen voor het haar. Dit komt voort uit de diverse positieve eigenschappen van honing. Zo heeft honing de kracht om vocht aan te trekken en vast te houden en zorgen de vitamines en mineralen voor een natuurlijke haargroei. Ook geeft het goudgele goedje een natuurlijke glans aan het haar.

Feit 9: Honing kalmeert

Lang wakker liggen, moeilijk in slaap komen of niet door kunnen slapen zijn allemaal symptomen van slapeloosheid. Ongeveer 20% van de Nederlanders zegt er af en toe last van te hebben, dat is dus één op de vijf. Honing kan een natuurlijk kalmeringsmiddel zijn. Dit omdat het goedje rijk is aan tryptofaan en kalium. Tryptofaan is een aminozuur dat belangrijk is voor de aanmaak van melatonine en serotonine. Melatonine zorgt ervoor dat je ‘s avonds slaperig wordt en serotonine kan helpen tegen stress of zenuwen. Neem daarom eens een lepel honing voor het slapen en je zult zien dat je sneller in slaap valt.

Feit 10: Honing geneest en ontsmet wondjes en blaren

Uit meerdere (internationale) onderzoeken is gebleken dat honing een genezend effect heeft op oppervlakkige wondjes en blaren. Zo bleek uit een Noors onderzoek (5) met een honing uit Nieuw-Zeeland, dat honing wonden kon laten helen die niet heelden met de standaard medische oplossingen. De honing steriliseert de wond, waardoor deze sneller hersteld. Tevens bleek uit meerdere onderzoeken dat wondjes mooier kunnen helen met honing.

Bonus feitje: Honing is superlekker!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar naast dat honing gezond is, is het bovenal heel lekker. En dat is misschien nog wel de belangrijkste reden om jezelf elke dag een genietmomentje te gunnen. Je kan natuurlijk kiezen voor vloeibare honing of rauwe honing, maar ook crème honing is een echte smaaksensatie. Welke soort honing wordt jouw nieuwe favoriet?

Conclusie: Honing is gezond

Honing is super gezond en lekker. Hierbij is het belangrijk dat je het met mate eet. En zoals je hebt kunnen lezen, kan honing ook ziektes en bacteriën bestrijden… zelfs aan het oppervlak.

Belangrijke opmerking: Honing is niet geschikt voor kinderen jonger dan 2 jaar oud!

Bekijk ons aanbod


Kennisbank van Lekkerhoning.nl


Van de bijen voor de mensen

Beste bloemen voor bijen

Beste bloemen en planten voor bijen – De top 5!

Beste bloemen en planten voor bijen – De top 5! Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem. Welke bloemen...
voedingswaarde honing

Voedingswaarde van honing

Voedingswaarde van honing Verken de voedingswaarde van honing: rijk aan koolhydraten en calorieën, maar boordevol...
Bijenpollen borsten

Vergrote borsten door bijenpollen; kan dat?

Vergrote borsten door bijenpollen; kan dat? Heeft u ooit gehoord van de mogelijke impact van bijenpollen op...
Honing tegen rimpels

Honing tegen rimpels; werkt dat?

Honing tegen rimpels; werkt dat? Bent u nieuwsgierig of honing echt de strijd met rimpels kan aangaan? Ontdek hoe dit...
Droge keel tips

Droge keel? Tips voor een snelle verlichting!

Droge keel? Tips voor een snelle verlichting! Heeft u last van een droge keel? Dit ongemakkelijke gevoel kan uw...
Word je dik van honing?

Word je dik van honing? Antwoord op de vraag!

Word je dik van honing? Antwoord op de vraag! Word je dik van honing? Deze vraag houdt velen bezig die bewust bezig zijn...
Natuurlijke zoetstoffen

Natuurlijke zoetstoffen: Een volledig overzicht

Natuurlijke zoetstoffen: Een volledig overzicht In de zoektocht naar een gezondere levensstijl en het verminderen van de...
Bijenwas

Wat is bijenwas? Een natuurwonder met veelzijdige toepassingen!

Wat is bijenwas? Een natuurwonder met veelzijdige toepassingen! Bijenwas is een natuurproduct met een rijke geschiedenis...
Walnoten met honing

Walnoten met honing, is dat gezond?

Walnoten met honing, is dat gezond? Bent u net als ons ook fan van walnoten met honing? In dit artikel leest u waarom...
warme melk met honing

Honing met warme melk: goed voor elk?

Honing met warme melk: goed voor elk? Ook zo’n liefhebber van zoete honing of warme melk? In dit artikel leest u waarom...
Honing op brood

Honing op brood: alles wat je moet weten

Honing op brood: alles wat u moet weten Honing is al honderden jaren een geliefde zoetstof in alle keukens en culturen...
Bijenwas schoenen

Bijenwas voor schoenen | Dit zijn de voordelen

Bijenwas voor schoenen | Dit zijn de voordelen Bijenwas, een veelzijdig natuurproduct geschikt voor diverse...
insectenhotel ophangen

Hoe en waar insectenhotel ophangen? 

Hoe en waar insectenhotel ophangen? In deze blog bespreken we hoe en waar u een insectenhotel het beste kunt ophangen...
honing zwangerschap of borstvoeding

Mag je honing eten tijdens zwangerschap?

Mag je honing eten tijdens zwangerschap? Klanten van ons stellen vaak de vraag: ‘’mag ik honing eten als ik zwanger ben...
Zelf honingcake maken

Honingcake maken? Zie hier het recept!

Honingcake maken? Zie hier het recept Fan van bakken en toe aan een nieuw recept? Maak dan eens een heerlijke...
Bijenwas kaarsen maken

Bijenwas kaarsen maken? Bekijk diverse methodes!

Bijenwas kaarsen maken? Bekijk diverse methodes!  Bijenwas is een echt natuurproduct en voor 100% gemaakt door...
mag baby honing

Mag mijn baby honing eten?

Mag mijn baby honing eten? Klanten van ons stellen vaak de vraag: ‘’mag ik mijn baby honing geven?’’. We hebben de...
hond honing

Honing voor je hond, goed idee?

Honing voor je hond, goed idee? Wij kregen onlangs de vraag van een klant: ‘’mag mijn hond honing eten’’? Hier hadden we...

Nog geen berichten