
Honing hard geworden? Tips om honing weer vloeibaar te maken
Het komt regelmatig voor. Je hebt een pot honing een tijdje in de voorraadkast staan. Je hebt zin in een kopje thee met honing, maar de honing is hard geworden. Hoe dat komt en hoe je honing weer vloeibaar kan maken lees je hier.
Kan versuikerde honing nog geconsumeerd worden?
Elke honing wordt naar verloop van tijd hard. Dit noemt men ook wel ‘’versuikeren’’ of ‘’kristalliseren’’. Hoe lang dit duurt verschilt per soort honing. En zelfs bij eenzelfde soort honing gaat het de ene keer sneller dan de andere keer. Dat een honing hard is geworden betekent niet dat de houdbaarheidsdatum overschreden is, dat de honing bedorven is of dat de honing niet meer geconsumeerd kan worden. Vervelend is het natuurlijk wel, want het voelt wat kleverig aan de tanden en het consumeren wordt wat uitdagender.
Waarom wordt honing eigenlijk hard?
Het kristalliseren van honing is een 100% natuurlijk proces. Sterker nog, het toont de kwaliteiten van echte honing. Er worden immers geen additieven toegevoegd om de honing maar langer vloeibaar te houden. Er zijn drie factoren die verklaren waarom (en hoe snel) honing hard wordt:
- De verhouding tussen de verschillende soorten suikers in honing. Hierbij gaat het specifiek over de verhouding tussen glucose en fructose. Een honing waar relatief veel glucose in zit zal doorgaans sneller kristalliseren. Honingsoorten als acaciahoning en woudhoning kristalliseren daarom relatief langzaam.
- Honing is geneigd om sneller te kristalliseren in een koude omgeving. De temperatuur is dus van invloed op hoe snel honing hard wordt. (Dit vormt ook een hint voor de oplossing, lees snel verder!)
- Ook de hoeveelheid pollen in honing bepalen hoe snel kristallisatie plaatsvindt. Meer pollen betekent doorgaans een snellere kristallisatie. Zijn bijenpollen in de honing erg of ongewenst? Nee, het is heel normaal dat er pollen in honing zitten. Ze zijn zelfs gezond en zijn daarom erg populair als voedingssupplement!
Tips om honing eenvoudig weer vloeibaar te maken
En dan nu het meest interessante stukje informatie, hoe maken we honing in vaste vorm weer vloeibaar?
Tip 1: Honing op de verwarming
Gekristalliseerde honing kan op de verwarming gezet worden om het weer vloeibaar te maken. Deze methode is erg simpel, maar vraagt wel wat geduld. Bovendien is dit een tip die naar alle waarschijnlijkheid alleen in de koude maanden toegepast kan worden (als de verwarming aanstaat).
Tip 2: Honingpotje in warm water
Verwarm wat water in een pan het zet het honingpotje in het warme water tot de honing weer vloeibaar is. Het is belangrijk dat de honing in een glazen potje zit. Bij honing in plastic (zoals het bijvoorbeeld in de supermarkt wordt verkocht) bestaat de kans dat de verpakking smelt. Tip: Zorg ervoor dat het water niet warmer dan 40 graden wordt. Anders kunnen de enzymen deels of volledig vernietigd worden door de hitte. Gebruik dus absoluut geen kokend water.
Honing in de magnetron? Liever niet!
Eerlijk is eerlijk, dit is een doeltreffende methode om harde honing weer vloeibaar te maken. We hebben het zelf getest en het werkte perfect! Maar heeft deze methode onze voorkeur? Nee! Honing vloeibaar maken in de magnetron heeft namelijk een vervelend nadeel. Dat is dat een magnetron al snel de heilzame enzymen in honing vernietigt. Het is dus beter om deze methode niet, of héél voorzichtig toe te passen.