![Kan honing bederven](https://www.lekkerhoning.nl/wp-content/uploads/2023/11/Kan-honing-bederven.png)
Kan honing bederven? U leest het hier!
Honing: een heerlijk goudkleurig goedje afkomstig van diverse soorten bijen. De samenstelling van honing is zeer geliefd, maar voorkomt deze samenstelling ook het bederven van de honing?
Het antwoord op de vraag
Honing kan in principe niet bederven, zo is te lezen in diverse bronnen waaronder dit artikel. Dit komt door de unieke samenstelling van honing. Bijen brengen het watergehalte in de honing namelijk terug tot minder dan 20%. Dankzij dit lage waterpercentage krijgen bacteriën geen kans om de honing aan te tasten. Ook is honing erg dik, waardoor er nauwelijks zuurstof doorheen kan dringen en bacteriën nog minder kans krijgen.
Toch is de kans op bederf nooit helemaal uitgesloten. In enkele gevallen kan honing toch bederven, veelal als gevolg van onjuiste bewaring. Wilt u weten hoe u honing op de juiste manier bewaart? Lees dan snel verder!
Wat betekent de houdbaarheidsdatum op de honing?
Als honing niet kan bederven, wat betekent de houdbaarheidsdatum op de verpakking dan nog? Om te beginnen is het melden van een houdbaarheidsdatum wettelijk verplicht door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit. Daarnaast kan de smaak en structuur van de honing na verloop van tijd wel veranderen. Zo zal de honing op een gegeven moment kristalliseren, maar dat betekent niet dat de honing niet meer goed is. Hoelang de honing houdbaar is hangt af van de wijze van bewaren, maar voor de beste smaak kunt u de honing het beste binnen 2 jaar nuttigen. Binnen deze tijd blijven de enzymen in de honing intact en blijft de honing lekker van smaak. Is de honing over datum? Dan herkent u eventueel bederf door goed te kijken, ruiken of proeven.
![Bewaartips Honing](https://www.lekkerhoning.nl/wp-content/uploads/2023/11/Bewaartips-Honing.png)
Bewaaradvies
De kans dat honing bederft is dus al erg klein, maar niet uitgesloten. Wanneer u de honing op de juiste manier bewaard, kunt u de kans op bederf nihil maken. Onderstaand geven we u een aantal tips voor het bewaren van honing.
1. Bewaar de honing op een koele en donkere plek
Honing zal bij hoge temperaturen gaan gisten. Het is daarom belangrijk dat u de honing op een koele plek bewaard. De perfecte bewaartemperatuur schommelt tussen de 10 en 12 graden. Een donkere ruimte, zoals een opbergkast of kelder, is dan ook de perfecte plek voor het bewaren van de honing.
2. Voorkom dat zuurstof de verpakking binnendringt
Zuurstof is brandstof voor bacteriën. Van zichzelf is honing al erg zuurstof werend, maar een goed afgesloten verpakking is essentieel om de kans op bederf nog verder te verkleinen. Daarom adviseren wij goed afgesloten glazen potjes die geen zuurstof toelaten. U weet dan zeker dat de honing lang lekker blijft.
3. Voorkom etensresten in de honing
Als laatste is het belangrijk dat u etenswaren in de honing voorkomt. Voedselresten, afkomstig van uw bestek, kunnen na verloop van tijd gaan schimmelen waardoor de honing een onaangename smaak en geur kan krijgen. Het gebruik van een honinglepel of honingdraaier kan dit voorkomen.
-
Glazen pot rond 212 ml – per tray van 20 stuks – Premium
Vanaf: €24,00 In winkelmand This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Glazen pot rond 720 ml – per tray van 12 stuks
Vanaf: €23,50 In winkelmand This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page