Wond genezen met honing

honing wond genezen

Wond genezen met honing

Vaak wordt ons de vraag gesteld of honing kan helpen bij het genezen van wonden. Heeft honing een genezende werking? Kan je zomaar honing op elke wond smeren? Alles wat je hierover moet weten wordt in dit artikel verteld.

Honing geneest en ontsmet

Er is uit verschillende onderzoeken naar voren gekomen dat honing een antibacterieel effect heeft. Dit betekent dat honing een genezend effect kan hebben op bepaalde beschadigingen aan de huid. Bepaalde wonden, zoals een schram, snee of open wond kunnen worden genezen doormiddel van honing. Deze bevindingen komen uit verschillende (internationale) onderzoeken. De antibacteriële werking van honing komt door de aanwezigheid van waterstofperoxide. Honing heeft de eigenschap om een wond te steriliseren, om er zo voor te zorgen dat deze kwetsuur sneller hersteld. Tevens wordt ook gezegd dat de wond mooier zal helen door het gebruik van honing. 

Kan je honing zomaar op een wond smeren? 

Honing is te gebruiken op de huid, maar er zijn een aantal punten waar je rekening mee moet houden.  Het is belangrijk dat je de wond dagelijks blijft spoelen. Op deze manier zorg je ervoor dat de achtergebleven honing verwijderd wordt. Als je honing wilt plaatsen op de wond doe je dit met een klein licht laagje. De lichaamswarmte zorgt ervoor dat de honing wordt verspreid in de vorm van de wond en er dus voor zorgt dat de gehele wond wordt behandeld. Heb je dit gedaan, dan is het tijd om een gaasje of verband toe te voegen. 

honing

Welke honing op wonden?

Honing wordt als natuurproduct gezien en dit betekent dat de samenstelling van een honingsoort veel kan variëren. Dit kan liggen aan de soort bloemen, het klimaat en ook de bereidingswijze. Dit heeft ook invloed op de hoogte van het enzymgehalte en het zuurgehalte. Deze twee eigenschapen moeten zo hoog mogelijk zijn om een goede werking te hebben op de kwetsuur aan de huid. Dit houdt in dat honing uit de winkel niet zomaar op de wonden kan worden gesmeerd. Om honing te gebruiken voor wonden is het van belang dat de condities van het maken van de honing gestandaardiseerd zijn en dat het vloeibare honing is. Het is dus eigenlijk zo dat alleen medicinale honing geschikt is voor het gebruik bij wonden. Er wordt beweert dat Manuka honing goed is voor wonden, maar deze potjes met honing zijn wel erg duur. 

Nadelen van honing voor de wond

Eerder zijn de voordelen genoemd van honing voor wonden op de huid. Helaas zitten er ook enkele (kleine) nadelen aan het gebruik van honing. Het kan voor komen dat het aanbrengen van honing zorgt voor allergische reacties op het lichaam. Dit zal bij een relatief klein aantal mensen van toepassing zijn, maar de mogelijkheid is er. Verder kan honing ook een ietwat branderig gevoel geven bij het aanbrengen van de substantie. Tevens is ook een nadeel dat je niet de honing uit de supermarkt kan gebruiken voor de wond. Deze soorten honing hebben toevoegingen die ervoor zorgen dat de honing geen natuurlijk product meer blijft. Het is dus beter om de honing direct te kopen van de imker. Honing voor de wond is daarbij ook in veel gevallen niet nodig. Het lichaam van de mens heeft als eigenschap om de meeste wonden vanzelf te genezen. 

Honingzalf Bio - actieve genezende balsem met honing en propolis

Producten voor de huid

De voor- en nadelen van honing voor de wond zijn genoemd. Om de nadelen weg te halen zijn er ook andere producten die goed kunnen werken tegen een droge of kwetsbare huid. Zo is er bepaalde honingzalf, maar is er ook Propolis dat een positieve werking kan hebben. Propolis kan verlichting bieden aan huidklachten en kan ook positief effect hebben op oppervlakkerige wonden. Deze propolis kun je krijgen in crème en zalf vorm. Deze producten zijn makkelijk aan te brengen op de huid en kunnen de huid ontsmetten, genezen en beschermen. Tevens zijn deze producten naast oppervlakkige wonden ook goed voor andere problemen, zoals eczeem en acne.  

HUIDREINIGINGSSPRAY MET PROPOLIS VOOR UW DIER

Honing op wonden huisdieren 

Huisdieren, zoals honden en katten, vinden het leuk om buiten bezig te zijn en dan kan het nog wel is voorkomen dat zij zich bezeren. Als dierenliefhebber en honden- of katteneigenaar wil je de wonden graag behandelen. Honing is voor mens en dier te gebruiken om verwondingen te genezen. Het smeren van een klein laagje honing op de wond van je huisdier kan de pijn verzachten en de wond helen. Honden en katten lopen naast verwondingen ook andere problemen op en daarvoor is het middel Propolis een mooi goedje.

Meer weten over propolis voor huisdieren? Lees dan ook onze blog: propolis voor honden en katten