
Welke honing is de beste?
Geen gebrek aan honingaanbod in Nederland, zo lijkt het. In alle supermarkten is honing te koop, maar het is niet al goud wat er blinkt ✨🍯 Overvloed aan een product zou ons aan de authenticiteit moeten doen twijfelen. Bij honing is het inderdaad het geval: tot 20 procent van de honing die gecontroleerd wordt aan de buitengrenzen van de EU en bij importeurs blijkt namaak te zijn. Met name de loten die afkomstig zijn uit China bevatten vaak ‘sjoemelhoning’.
Lees de etiketten!
Als consument heb je altijd de mogelijkheid om zelf te bepalen wat je koopt en waar je je geld aan uitgeeft. Honing lijkt een simpel product en heeft de reputatie van een natuurproduct. Toch zijn er veel nuances in de kwaliteit van honing. Daarom raden we aan om altijd de etiketten te lezen (fysieke verkooppunten) of product beschrijvingen goed door te nemen (webshops).
Honing wordt gemaakt door bijen die nectar verzamelen in de natuur. Hierop is de reputatie van honing als natuurproduct gebaseerd. De keerzijde is dat honing een milieu gevoelig product is. Wanneer de omgeving waarin de bijen nectar verzamelen verontreinigd is, zal dat de samenstelling van de honing ook beïnvloeden. Bij gebruik van antibiotica door de imker zullen de restanten terug te vinden zijn in de honing. Mocht de honing uit een industrieel gebied komen dan kunnen er bijvoorbeeld zware metalen in zitten.
Herkomst en samenstelling zijn dus heel belangrijk, be informed!

Vermijd supermarktketens
Het is beter om productie van kleine imkerijen te kopen in plaats van grote bedrijven waarbij de herkomst van honing moeilijk te traceren is en waarbij hoeveelheid meestal de prioriteit is boven de kwaliteit.
Supermarkthoning heeft vaak toegevoegde suikers en is gekenmerkt door gebrek aan karakteristieke honinggeur. Van nature bevat honing al natuurlijke suikers (30-50% glucose, 25-45% fructose, 5% sucrose en overige suikers), maar geraffineerde suikers die toegevoegd worden voor de massa is natuurlijk niet de bedoeling.
Last but not least: in supermarkten zijn vrijwel uitsluitend melanges te koop, terwijl imkers tientallen verschillende smaken oogsten die ze apart houden. Op deze manier is hun product naast de transparantie ook nog vele malen diverser.
Koop lokaal (ook al is het een ruim begrip)
Lokaal kan binnen Europa zijn, binnen de grenzen van je eigen provincie of zelfs je eigen stadsdeel. Hoe dichter bij hoe makkelijker traceerbaar de herkomst is. Door bij kleinere ondernemers te kopen (zowel fysiek als online), ondersteun je lokale initiatieven en gebruik je je macht als consument om een alternatief voor voedselmonopolies in stand te helpen houden.
Graag presenteren we ons aanbod aan heerlijke honingsoorten. Op onze website is er een groot en divers aanbod te vinden van (trans)lokale producten, met liefde en passie geselecteerd.
..plus glazen potten en flessen om de honing te bewaren.
Daarnaast bieden we aanverwante bijenteelt producten aan, zoals producten van bijenwas (kaarsen, honingraatvellen, bijenwaskorrels, huidwas), bijenhotels en zelfs bijenboeken voor de bijennerds.
