Wat is rauwe honing?

Wat is rauwe honing?
Uitleg van de Imker

De term ‘rauwe honing’ of ‘biologische honing’ komt tegenwoordig steeds vaker langs. Het zou gezonder en lekkerder zijn dan ‘gewone’ honing. Maar wat is rauwe honing of biologische honing nu eigenlijk?

Wat is rauwe honing?

De term rauw staat voor: niet gekookt/gebakken, of: ongekookt en vers. Verder zien we op internet de term ‘onbewerkt’ of ‘koud geslingerd’ in combinatie met ‘rauwe honing’ en ‘biologische honing’. Dit zou dus inhouden dat rauwe honing niet gekookt is en onbewerkt.

Honing kopen bij de imker

Honing niet koken en niet bewerken, als dat bedoeld wordt met rauwe honing/biologische honing, is dat voor Lekkerhoning.nl vanzelfsprekend. Met honing moet je niet meer of minder doen dan ontzegelen, slingeren en verwerken in potjes of emmers. Echte rauwe honing koop je daarom bij de imker!

‘Rauwer’ kan niet!

Je zou dus kunnen zeggen dat rauwe honing een verkoopterm is. Het klinkt mooi en puur, maar het is dus vanzelfsprekend. Als je op zoek bent naar de meest onbewerkte honing, dan raden wij raathoning aan. Zo uit het raampje gesneden! Een stukje raathoning heeft zelfs nog de waszegeltjes die de bijen erop maken. Hier is dus echt nog helemaal niets mee gebeurd. Niet verwarmd, niet gezeefd – alleen gesneden!

Koudgeslingerde honing kopen bij imker

Wil je gezonde honing kopen? Kies dan voor honing van de imker. Honing van de imker is puur natuur. We lazen nog zo’n term: koud geslingerde honing, dat moet je hebben! Honing wordt door bijen opgeslagen in de raat die ze maken van bijenwas. Als je weet dat bijenwas smelt tussen de 60 en 65 graden Celsius… Dan wordt het bij kamertemperatuur al soepel. Met andere woorden… Kán honing wel op hoge temperatuur geslingerd worden? Nee! Dan zou de raat smelten en dan wordt het één ongelukkige soep. Koudgeslingerd is helaas echt een misleidende verkoopterm geworden. Wat ermee bedoeld wordt is echter duidelijk…

Verhitting schadelijk voor honing

Op den duur kristalliseert de honing. Wanneer de honing hard is geworden, moet de honing verwarmd worden. Honing van de imker wordt tot maximaal 40 graden Celsius verhit. Deze temperatuur is gelijkend aan de warmte in een bijenkast. Bij het verwerken van honing blijven alle enzymen op deze manier bewaard. Veel honingsoorten uit de supermarkt worden in grote aantallen geproduceerd. Om gekristalliseerde honing te verwerken wordt niet altijd rekening gehouden met een maximale temperatuur, waardoor gezonde enzymen verloren kunnen gaan.

Bekijk ons aanbod

 

Geef een antwoord

Kennisbank van Lekkerhoning.nl


Van de bijen voor de mensen

Propolis tegen herpes

Propolis tegen herpes Herpes is een virus dat niet onbekend is in Nederland. Een groot deel van de bevolking krijgt er ...
Honing voor de huid

Royal Jelly voor de huid?

Royal Jelly voor de huid? Royal Jelly, ook wel koninginnegelei genoemd, is een onderdeel dat tegenwoordig steeds vaker ...

Waar zijn bijenpollen/stuifmeelkorrels goed voor?

Waar zijn bijenpollen/stuifmeelkorrels goed voor? Bijenpollen/stuifmeelkorrels zijn een essentieel voedingsmiddel voor ...
Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom

Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom?

Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom? U leest het in dit artikel! ...
bijenraat

Wat is bijenraat?

Wat is bijenraat? Benieuwd naar wat die zeshoekige cellen in een bijenkast of bijenkorf precies zijn? Dat is een ...

Propolis en bloedsuikerspiegel

Propolis en bloedsuikerspiegel Ons lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet worden omgezet ...

Propolis tegen insectenbeten en -steken

Propolis tegen insectenbeten en -steken Anders dan bij een wond, is een insectenbeet oppervlakkig. Beten worden onder ...

Propolis tegen eczeem

Propolis tegen eczeem Eczeem is een verzamelnaam voor een aantal verschillende huidaandoeningen. Denk aan schimmeleczeem ...
teak behandelen met bijenwas

Teakhout behandelen met bijenwas

Teakhout behandelen met bijenwas Heeft u meubels van teakhout, zoals een keukentafel of salontafeltje? Dan wilt u deze ...

Welke honing is de beste?

Welke honing is de beste? Geen gebrek aan honingaanbod in Nederland, zo lijkt het. In alle supermarkten is honing te ...

Is honingraat eetbaar?

Rauwe honing in honingraten Een bijenraat of honingraat bestaat uit de bekende zeshoekige cellen die onder andere als ...

Wat is zonnebloemhoning?

Wat is zonnebloemhoning? Zonnebloemhoning is een fruitige zomerhoning die minder populair is in Nederland dan ...

Is de smaak van honing verbonden aan de kleur?

Verband tussen de kleur en de smaak van honing Door voor honing te kiezen in plaats van kristalsuiker of zoetjes, gaat ...

Honing voor het slapen

Honing voor het slapen gaan Lang wakker liggen, moeilijk in slaap komen of niet door kunnen slapen zijn allemaal ...

Welke soorten bijen zijn er?

Soorten bijen Een bij is een bij? Niks is minder waar. Tegenwoordig zijn er wereldwijd tienduizenden rassen van de ...
hout donkerder maken bijenwas

Hout donkerder maken met bijenwas? Wij vertellen hoe

Hout donkerder maken met bijenwas? Wij vertellen hoe Op zoek naar een doeltreffende, goedkope en veilige methode om hout ...
Leer onderhouden met bijenwas

Leerwas nodig? Probeer bijenwas op leer!

Leerwas nodig? Probeer bijenwas op leer! Leren producten zijn relatief duur. Daarom wil je er waarschijnlijk zuinig op ...

Honing hard geworden? Tips om honing weer vloeibaar te maken

Honing hard geworden? Tips om honing weer vloeibaar te maken Het komt regelmatig voor. Je hebt een pot honing een tijdje ...

Nog geen berichten