Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom?
U leest het in dit artikel!
Wat is honing?
Honing is een stroperige substantie met een zoete smaak, welke wordt gemaakt door diverse soorten bijen. De smaak en kleur van honing zijn afhankelijk van waar de honing gewonnen wordt en kan variëren van geel tot goud of (donker) oranje. Dit resulteert in wereldwijd tientallen tot honderden verschillende honingsoorten, elk met hun unieke eigen smaak en kleur. De populairste soorten honing in Nederland zijn bijvoorbeeld:
Honing kan ook qua structuur verschillen. Sommige honing blijft nagenoeg onbeperkt vloeibaar, terwijl de andere soort honing al binnen de kortste keren hard is geworden. Dit noemt men ook wel ‘’versuikeren’’ of ‘’kristalliseren’’. Dit proces wordt met name beïnvloed door de verhouding tussen de verschillende soorten suikers in honing. Hierbij gaat het specifiek over de verhouding tussen glucose en fructose. Een honing waar relatief veel glucose in zit zal doorgaans sneller kristalliseren.
Hoe maken bijen honing?
Nectar verzamelen
Bijen maken honing door nectar (een suikerachtige vloeistof) van bloemen in de omgeving te verzamelen. Hierbij kan de bij tot enkele kilometers ver vliegen. Eenmaal bij de bloemen aangekomen, zuigen ze de nectar uit een bloem met hun lange, buisvormige tong. Die tong fungeert dus als een soort rietje. Per ”vlucht” bezoekt een bij doorgaans enkele tientallen tot soms wel honderden bloemen. De nectar wordt tussentijds opgeslagen in de (tweede) maag van de bij, waar het mixt met allerlei enzymen. De eerste stap in het proces van het maken van honing is dan gezet.
Nectar opslaan in de bijenkorf
Vervolgens vliegt de bij terug naar de bijenkorf of bijenkast en geeft de substantie mond-op-mond door aan een andere bij (dit verklaart waarom men soms beweert dat honing braaksel van de bij is).
De substantie wordt opgeslagen in de bijenraat, welke bestaat uit hexagonale cellen gemaakt van bijenwas. Door diverse factoren neemt het vochtgehalte in de nectar langzaam af (van ongeveer 70% vocht tot ruwweg 20%). Wanneer het vochtgehalte is gedaald, is het eindresultaat: honing. Vervolgens plaatsen de bijen een waszegeltje over de hexagonale cel om deze af te sluiten.
Waarom maken bijen honing?
Bijen maken geen honing om de mens te plezier. Nee, ze doen het volledig uit eigenbelang. De bijen gebruiken de honing in de winter als voedsel. In de winter groeien er namelijk nauwelijks bloemen. De bijen hebben echter wel nectar en stuifmeel nodig om zich te kunnen voeden. Door de honing op te slaan hebben de bijen gedurende de hele winter voldoende gezonde voedingsstoffen, vitaminen en mineralen om te overleven. Kortom, de honing dient dus als voedselvoorraad voor de winter.
Voor welke toepassingen gebruikt de mens honing?
Honing in de thee, yoghurt, kwark of op brood. Honing wordt door mensen op allerlei manieren gebruikt. Honing is vanwege haar zoete smaak met name populair voor consumptie of als suikervervanger. Echter wordt honing ook voor andere toepassingen gebruikt. Bijvoorbeeld voor:
- het bestrijden van verkoudheid of keelpijn;
- het verminderen van hooikoortsklachten;
- het verzachten van maagzuur;
- het genezen van wondjes;
- het verzachten van diverse huidklachten.
Ontdek honing in de meest bijzondere smaken
- Aanbevolen door Lekkerhoning
Bloemenhoning
Waardering 4.89 uit 5Vanaf: €2,50 In winkelmand This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Heidehoning
Waardering 4.88 uit 5€8,95 In winkelmand This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Balsemienhoning
Waardering 4.84 uit 5Vanaf: €2,65 In winkelmand This product has multiple variants. The options may be chosen on the product page -
Lindehoning uit Nederland
Waardering 4.87 uit 5In winkelmand