Waarom kristalliseert honing?

Waarom kristalliseert honing?  - Kort en krachtig op Lekkerhoning.nl

Waarom kristalliseert honing? 

Wist u dat kristallisatie een kenmerk is van goede honing? Alle goede honing gaat op den duur kristalliseren. Dit natuurlijke proces wordt ook wel ‘versuikeren’ genoemd. De ene honingsoort doet dat wat sneller dan de andere. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing.

Hoe snel de honing kristalliseert wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose. Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren. Als u de kristallen in uw honing niet zo smakelijk vind, lees snel verder om erachter te komen hoe u de harde honing kunt oplossen. In dit artikel ook meer over factoren die invloed hebben op de kristallisatie ??

Is crèmehoning ook versuikerd?

In ons assortiment zijn een aantal honingsoorten crèmehoning. Denk aan koolzaadhoning, klaverhoning en zonnebloemhoning. Heerlijk zachte honingsoorten die goed smeerbaar zijn. Maar hoe kan dat dan? Wij roeren deze honing zelf tot crème. Koolzaadhoning, klaverhoning en zonnebloemhoning zijn honingsoorten met een hoog glucosegehalte. Binnen de kortste keren zijn ze erg hard gekristalliseerd. Niet handig. Wij mengen een klein beetje gekristalliseerde honing door een grote hoeveelheid van deze honing in vloeibare staat. Door gedurende een aantal dagen enkele keren te roeren ontstaat er een goed smeerbare crèmehoning. Crèmehoning heeft vaak een zachte smaak, heerlijk voor kinderen! Naast eerdergenoemde soorten roeren we een gedeelte Nederlandse bloemenhoning ook tot crème.

Versuikerde honing vloeibaar maken

Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar. Let op dat u de honing niet te warm maakt, vanaf ongeveer 45 graden Celsius zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen ?

Vochtgehalte en temperatuur van honing

Heeft het vochtgehalte in honing invloed op kristallisatie? Honing heeft een vochtpercentage van 15 tot maximaal 18 procent. Als het vochtgehalte hoger is dan 18 procent, is het geen zuivere of rijpe honing. Vanaf zo’n 17 procent zal de honing ook eerder kristalliseren. Maar de eerdergenoemde verhouding tussen glucose en fructose is het meest bepalend voor de kristallisatie van honing. Lage temperaturen remmen het proces van rijping en dus kristallisatie. Diepgevroren honing zal niet gaan kristalliseren. Dit is dan ook de manier om honing vloeibaar te houden. Honing die bewaard staat in een temperatuur vanaf ongeveer 14 graden zal binnen enkele weken tot maanden gekristalliseerd zijn.

Honing en tijd

Tijd beïnvloedt de rijping en dus kristallisatie van honing. Naarmate de honing langer blijft staan, rijpt de honing verder. Dit betekent dat de glucose wordt afgebroken en het fructosegehalte in de honing toeneemt. Bij een hogere temperatuur gaat dit sneller en de kristallisatie zal afnemen. Kristallen hechten zich op kleine deeltjes in de honing. Wanneer de honing fabrieksmatig gefilterd is onder hoge druk zal het aantal deeltjes afnemen en zal hierdoor de honing minder snel kristalliseren ?

Bekijk ons aanbod

Kennisbank van Lekkerhoning.nl


Van de bijen voor de mensen

Thee met honing

Thee met honing: Tips en voordelen

Thee met honing: Tips en voordelen  Liefhebber van groene, zwarte of witte thee? Misschien bent u wel gek op rooiboos ...

Royal Jelly en de overgang

Royal Jelly en de overgang Veroudering is een natuurlijk fenomeen dat alle mensen treft en wordt geassocieerd met een ...

Propolis tegen herpes

Propolis tegen herpes Herpes is een virus dat niet onbekend is in Nederland. Een groot deel van de bevolking krijgt er ...
Honing voor de huid

Royal Jelly voor de huid?

Royal Jelly voor de huid? Royal Jelly, ook wel koninginnegelei genoemd, is een onderdeel dat tegenwoordig steeds vaker ...

Waar zijn bijenpollen/stuifmeelkorrels goed voor?

Waar zijn bijenpollen/stuifmeelkorrels goed voor? Bijenpollen/stuifmeelkorrels zijn een essentieel voedingsmiddel voor ...
Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom

Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom?

Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom? U leest het in dit artikel! ...
bijenraat

Wat is bijenraat?

Wat is bijenraat? Benieuwd naar wat die zeshoekige cellen in een bijenkast of bijenkorf precies zijn? Dat is een ...

Propolis en bloedsuikerspiegel

Propolis en bloedsuikerspiegel Ons lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet worden omgezet ...

Propolis tegen insectenbeten en -steken

Propolis tegen insectenbeten en -steken Anders dan bij een wond, is een insectenbeet oppervlakkig. Beten worden onder ...

Propolis tegen eczeem

Propolis tegen eczeem Eczeem is een verzamelnaam voor een aantal verschillende huidaandoeningen. Denk aan schimmeleczeem ...
teak behandelen met bijenwas

Teakhout behandelen met bijenwas

Teakhout behandelen met bijenwas Heeft u meubels van teakhout, zoals een keukentafel of salontafeltje? Dan wilt u deze ...

Welke honing is de beste?

Welke honing is de beste? Geen gebrek aan honingaanbod in Nederland, zo lijkt het. In alle supermarkten is honing te ...

Geschiedenis van de bijenteelt

Geschiedenis van de bijenteelt: globaal en lokaal Bijen ontstonden circa 140 miljoen jaar geleden uit een wespensoort. ...

Is honingraat eetbaar?

Rauwe honing in honingraten Een bijenraat of honingraat bestaat uit de bekende zeshoekige cellen die onder andere als ...

Wat is zonnebloemhoning?

Wat is zonnebloemhoning? Zonnebloemhoning is een fruitige zomerhoning die minder populair is in Nederland dan ...

Geneeskracht van tijmhoning

Tijmhoning: geneeskrachtige eigenschappen Tijmhoning heeft de reputatie van een genezende soort en dat is volledig ...

Is de smaak van honing verbonden aan de kleur?

Verband tussen de kleur en de smaak van honing Door voor honing te kiezen in plaats van kristalsuiker of zoetjes, gaat ...

Honing voor het slapen

Honing voor het slapen gaan Lang wakker liggen, moeilijk in slaap komen of niet door kunnen slapen zijn allemaal ...

Nog geen berichten