Waarom kristalliseert honing?

Waarom kristalliseert honing?  - Kort en krachtig op Lekkerhoning.nl

Waarom kristalliseert honing? 

Wist u dat kristallisatie een kenmerk is van goede honing? Alle goede honing gaat op den duur kristalliseren. Dit natuurlijke proces wordt ook wel ‘versuikeren’ genoemd. De ene honingsoort doet dat wat sneller dan de andere. Kristallisatie betekent de eindfase van de ontwikkeling in de honing.

Hoe snel de honing kristalliseert wordt beïnvloed door de hoeveelheid glucose en fructose. Honing met een hoog glucose gehalte zal sneller kristalliseren, denk aan zonnebloemhoning. Honing met een hoog fructosegehalte, zoals acaciahoning, zal niet zo snel kristalliseren. Als u de kristallen in uw honing niet zo smakelijk vind, lees snel verder om erachter te komen hoe u de harde honing kunt oplossen. In dit artikel ook meer over factoren die invloed hebben op de kristallisatie ??

Is crèmehoning ook versuikerd?

In ons assortiment zijn een aantal honingsoorten crèmehoning. Denk aan koolzaadhoning, klaverhoning en zonnebloemhoning. Heerlijk zachte honingsoorten die goed smeerbaar zijn. Maar hoe kan dat dan? Wij roeren deze honing zelf tot crème. Koolzaadhoning, klaverhoning en zonnebloemhoning zijn honingsoorten met een hoog glucosegehalte. Binnen de kortste keren zijn ze erg hard gekristalliseerd. Niet handig. Wij mengen een klein beetje gekristalliseerde honing door een grote hoeveelheid van deze honing in vloeibare staat. Door gedurende een aantal dagen enkele keren te roeren ontstaat er een goed smeerbare crèmehoning. Crèmehoning heeft vaak een zachte smaak, heerlijk voor kinderen! Naast eerdergenoemde soorten roeren we een gedeelte Nederlandse bloemenhoning ook tot crème.

Versuikerde honing vloeibaar maken

Gekristalliseerde honing kan gemakkelijk weer vloeibaar worden gemaakt door ze in handwarm water te zetten (het water mag niet te warm zijn). Ook kunt u de pot enkele dagen op de verwarming zetten, deze manier is natuurlijk wel minder controleerbaar. Let op dat u de honing niet te warm maakt, vanaf ongeveer 45 graden Celsius zal de honing veel van zijn gezonde enzymen verliezen ?

Vochtgehalte en temperatuur van honing

Heeft het vochtgehalte in honing invloed op kristallisatie? Honing heeft een vochtpercentage van 15 tot maximaal 18 procent. Als het vochtgehalte hoger is dan 18 procent, is het geen zuivere of rijpe honing. Vanaf zo’n 17 procent zal de honing ook eerder kristalliseren. Maar de eerdergenoemde verhouding tussen glucose en fructose is het meest bepalend voor de kristallisatie van honing. Lage temperaturen remmen het proces van rijping en dus kristallisatie. Diepgevroren honing zal niet gaan kristalliseren. Dit is dan ook de manier om honing vloeibaar te houden. Honing die bewaard staat in een temperatuur vanaf ongeveer 14 graden zal binnen enkele weken tot maanden gekristalliseerd zijn.

Honing en tijd

Tijd beïnvloedt de rijping en dus kristallisatie van honing. Naarmate de honing langer blijft staan, rijpt de honing verder. Dit betekent dat de glucose wordt afgebroken en het fructosegehalte in de honing toeneemt. Bij een hogere temperatuur gaat dit sneller en de kristallisatie zal afnemen. Kristallen hechten zich op kleine deeltjes in de honing. Wanneer de honing fabrieksmatig gefilterd is onder hoge druk zal het aantal deeltjes afnemen en zal hierdoor de honing minder snel kristalliseren ?

Bekijk ons aanbod

Kennisbank van Lekkerhoning.nl


Van de bijen voor de mensen

Beste bloemen voor bijen

Beste bloemen en planten voor bijen – De top 5!

Beste bloemen en planten voor bijen – De top 5! Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem. Welke bloemen...
voedingswaarde honing

Voedingswaarde van honing

Voedingswaarde van honing Verken de voedingswaarde van honing: rijk aan koolhydraten en calorieën, maar boordevol...
Bijenpollen borsten

Vergrote borsten door bijenpollen; kan dat?

Vergrote borsten door bijenpollen; kan dat? Heeft u ooit gehoord van de mogelijke impact van bijenpollen op...
Honing tegen rimpels

Honing tegen rimpels; werkt dat?

Honing tegen rimpels; werkt dat? Bent u nieuwsgierig of honing echt de strijd met rimpels kan aangaan? Ontdek hoe dit...
Droge keel tips

Droge keel? Tips voor een snelle verlichting!

Droge keel? Tips voor een snelle verlichting! Heeft u last van een droge keel? Dit ongemakkelijke gevoel kan uw...
Word je dik van honing?

Word je dik van honing? Antwoord op de vraag!

Word je dik van honing? Antwoord op de vraag! Word je dik van honing? Deze vraag houdt velen bezig die bewust bezig zijn...
Natuurlijke zoetstoffen

Natuurlijke zoetstoffen: Een volledig overzicht

Natuurlijke zoetstoffen: Een volledig overzicht In de zoektocht naar een gezondere levensstijl en het verminderen van de...
Bijenwas

Wat is bijenwas? Een natuurwonder met veelzijdige toepassingen!

Wat is bijenwas? Een natuurwonder met veelzijdige toepassingen! Bijenwas is een natuurproduct met een rijke geschiedenis...
Walnoten met honing

Walnoten met honing, is dat gezond?

Walnoten met honing, is dat gezond? Bent u net als ons ook fan van walnoten met honing? In dit artikel leest u waarom...
warme melk met honing

Honing met warme melk: goed voor elk?

Honing met warme melk: goed voor elk? Ook zo’n liefhebber van zoete honing of warme melk? In dit artikel leest u waarom...
Honing op brood

Honing op brood: alles wat je moet weten

Honing op brood: alles wat u moet weten Honing is al honderden jaren een geliefde zoetstof in alle keukens en culturen...
Bijenwas schoenen

Bijenwas voor schoenen | Dit zijn de voordelen

Bijenwas voor schoenen | Dit zijn de voordelen Bijenwas, een veelzijdig natuurproduct geschikt voor diverse...
insectenhotel ophangen

Hoe en waar insectenhotel ophangen? 

Hoe en waar insectenhotel ophangen? In deze blog bespreken we hoe en waar u een insectenhotel het beste kunt ophangen...
honing zwangerschap of borstvoeding

Mag je honing eten tijdens zwangerschap?

Mag je honing eten tijdens zwangerschap? Klanten van ons stellen vaak de vraag: ‘’mag ik honing eten als ik zwanger ben...
Zelf honingcake maken

Honingcake maken? Zie hier het recept!

Honingcake maken? Zie hier het recept! Fan van bakken en toe aan een nieuw recept? Maak dan eens een heerlijke...
Bijenwas kaarsen maken

Bijenwas kaarsen maken? Bekijk diverse methodes!

Bijenwas kaarsen maken? Bekijk diverse methodes!  Bijenwas is een echt natuurproduct en voor 100% gemaakt door bijen. Er...
mag baby honing

Mag mijn baby honing eten?

Mag mijn baby honing eten? Klanten van ons stellen vaak de vraag: ‘’mag ik mijn baby honing geven?’’. We hebben de...
hond honing

Honing voor je hond, goed idee?

Honing voor je hond, goed idee? Wij kregen onlangs de vraag van een klant: ‘’mag mijn hond honing eten’’? Hier hadden we...

Nog geen berichten