Waar zijn bijenpollen/stuifmeelkorrels goed voor?

Waar zijn bijenpollen/stuifmeelkorrels goed voor?

Bijenpollen/stuifmeelkorrels zijn een essentieel voedingsmiddel voor bijen. Maar is dit voedingsmiddel ook bruikbaar voor de mens? Daar leest u in dit artikel meer over!

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen, ook wel stuifmeelkorrels genoemd, worden door de bijen gemaakt van stuifmeel. Stuifmeel wordt aangemaakt op de helmknoppen van een plant (de mannelijke geslachtsorganen van een bloem). Het zijn dus eigenlijk de mannelijke voortplantingscellen van een plant. Stuifmeel wordt uit bloemen verzameld door de bijen, vervoerd naar de honingraat in de vorm van kleine bolletjes en daar opgeslagen. Nadat de stuifmeel bolletjes in de honingraat zijn terechtgekomen, zijn er twee scenario’s mogelijk: er kan honing van worden gemaakt of de imker kan ervoor kiezen om stuifmeel bolletjes te verzamelen en voor verkoop aan te bieden.

Om één theelepel bijenpollen te verzamelen is een bij maar liefst 8 uur bezig!

Bijenpollen

Voor en- nadelen van bijenpollen

Zijn bijenpollen gezond of niet?

Ja, bijenpollen zijn gezond. Dit komt omdat de bijenpollen vol zitten met waardevolle voedingsstoffen. Zo zitten er veel eiwitten, antioxidanten, vitamines en mineralen in stuifmeelkorrels. Stuifmeel bevat namelijk alle essentiële aminozuren en bezit alle kwaliteiten en voordelen van honing, maar dan in een zeer geconcentreerde en dus krachtigere vorm. Bijenpollen worden al eeuwenlang gewaardeerd om de helende eigenschappen. ‘Stof dat leven geeft’ was de bijnaam van stuifmeel bij de oude Egyptenaren. De stuifmeelkorrels zijn rijk aan vitamine B en vitamine A.

Vitamine in stuifmeel: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, BI2, C, D, E en K.

Kunnen bijenpollen gevaarlijk zijn?

Over het algemeen zijn bijenpollen ongevaarlijk, maar bijwerkingen kunnen voorkomen. Zo kan het zijn dat je last krijg van jeuk, zwelling of kortademigheid. Dit zijn reacties die al kunnen opspelen bij minimaal gebruik. Dit kan voorkomen als u een bepaalde allergie heeft voor stuifmeel of bijen. 

Heeft u hier een allergie voor? Dan wordt het consumeren van stuifmeelkorrels over het algemeen afgeraden, tenzij u consumeert in overleg met uw arts. Informeer bij uw huisarts ook of u bijenpollen supplementen kunt combineren met uw medicatie. Het consumeren van bijenpollen kan namelijk gevaarlijk zijn in combinatie met bepaalde medicatie zoals bloedverdunners. Tot slot worden bijenpollen afgeraden voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die borstvoeding geven.

Waar worden stuifmeelkorrels voor gebruikt?

Al menig mens, en veel van onze klanten, heeft de positieve werking van bijenpollen mogen ervaren. De volgende voordelen van deze korrels worden genoemd: 

  • Het geeft meer energie en uithoudingsvermogen
  • Het bevordert de conditie van de huid
  • Het bevordert een gezonde spijsvertering en darmwerking
  • Het heeft een gunstige invloed op de ademhaling bij hooikoortspatiënten. 
  • Het kan helpen bij afslanken
  • Het draagt bij aan een gezond immuunsysteem. 

Door de mooie eigenschappen worden stuifmeelkorrels, net als propolis,  voor diverse doeleinden gebruikt. HIeronder lichten we een aantal doeleinden in het kort toe.

Bijenpollen en acné

Bijenpollen worden niet alleen superfood maar ook een beautyfood genoemd: de vitamines C en E zorgen er samen voor dat het collageen in uw huid gerepareerd wordt en dat uw huid beschermd wordt tegen zonnestralen. Daarnaast zijn bijenpollen goed voor de darmen. Er is een verband tussen de gezondheid van de darmen en de huidconditie (de zogenaamde ‘darm-huidconnectie’). Bij een verstoorde darmflora raakt uw immuunsysteem ook verstoord en en kunt u huidproblemen krijgen. Bijenpollen bevatten een biodiversiteit aan bacteriën, wat goed is voor de darmflora.

Stuifmeelkorrels bevatten een substantiële hoeveelheid van het mineraal zink.

Zink heeft een ontstekingsremmende en anti-bacteriële werking en helpt bij het verbeteren van de conditie van de huid. Door zink percentage zorgen bijenpollen voor zichtbare vermindering van acne. Bijenpollen kunnen hiervoor zowel inwendig als uitwendig worden toegepast, hoewel inwendige inname effectiever is.

Bijenpollen en longaandoeningen

Momenteel wordt er opnieuw onderzoek gedaan naar voorkomen en beter behandelen longziekten. Preventie wordt als sleutel tot gezonde longen aangewezen, maar natuurlijk wordt er door geneeskundigen ook gezocht naar innovatieve manieren om het lijden van de bestaande patiënten te verlichten.

Bijenpollen en longaandoeningen

Genezende kwaliteiten van bijenpollen worden ook al jarenlang onderzocht. Zoals vaker bij apitherapie het geval is, is er (nog) onvoldoende klinisch onderzoek op mensen gedaan om bijenpollen in het lijstje met officiële geneesmiddelen op te nemen. Desondanks staan stuifmeelkorrels bekend als een effectief supplement bij astma en COPD. Ze kalmeren het immuunsysteem en verlichten de symptomen.

Bijenpollen hebben een positieve werking op hooikoorts!

Voor mensen die last hebben van hooikoorts, en dus een benauwd gevoel krijgen van deze allergie, kunnen bijenpollen een positieve invloed hebben. Stuifmeelkorrels bevatten namelijk een hoog gehalte quercetine. Dit stofje staat bekend om haar histamine remmende werking. Meer weten? Lees dan onze bijenpollen tegen hooikoorts blog.

Bijenpollen en leveraandoeningen

Helaas zijn leverziekten een veelvoorkomend probleem. But the good news is: de lever regenereert! Geen enkel ander orgaan in het menselijk lichaam heeft een dergelijk vermogen om zichzelf te repareren.

Meerdere studies tonen aan dat hooi in bijenpollen de lever tegen schade helpt beschermen en die helpt herstellen – zelfs leverschade aangericht door alcoholisme of drugsgebruik. Bijenstuifmeel reduceert levertoxiciteit en oxidatieve stress, dus helpt met het bestrijden van vrije radicalen. Daarmee wordt de genezing van levercellen en de vorming van nieuwe levercellen bevorderd (regeneratie). 

Ook bij gebruik van stuifmeel als supplement is het belangrijk om niet te overdrijven, zeker in het geval van leverklachten. U kunt maximaal 1-2 theelepels bijenpollen per dag gebruiken. Liefst bij de maaltijd, bijvoorbeeld door de havermout, bij de muesli met yoghurt, door koude dranken of door de (niet al te hete) thee.

Bijenpollen en spierzwakte

De wereldwijde toename van sarcopenie (verlies van spiermassa en spierfunctie) treft tot 37% van de ouderen en neemt logischerwijs wereldwijd toe als gevolg van de vergrijzing.

Bijenpollen en spierzwakteSarcopenie wordt traditioneel gezien als een leeftijdsgebonden aandoening, maar ook volwassenen van middelbare leeftijd en zelfs jongeren worden steeds vaker getroffen als resultaat van onze sedentaire levensstijl en een eiwitarm eetpatroon.

Bijenpollen zijn een plantaardige bron van eiwitten. De eiwitgehalte van stuifmeel is bijna 40% – meer dan welke dierlijke bron dan ook. Bijenpollen bevatten ook meer aminozuren dan een gelijk gewicht aan kaas, eieren of rundvlees.

 

Een mens kan op slechts water en bijenpollen minstens 6 tot 12 maanden overleven!

Ongeveer de helft van het eiwitgehalte in bijenpollen komt in de vorm van 22 essentiële aminozuren, die klaar zijn om direct door het lichaam te worden gebruikt. Aminozuren zijn namelijk de bouwstenen van eiwitten. Ze zijn de brandstof die helpt het lichaam in het algemeen te versterken en om droge spiermassa op te bouwen door de weefsels van energie te voorzien.

Het gebruik van stuifmeel als supplement wordt toegepast als therapie in geval van o.a. krachtverlies, leeftijdsgebonden skeletspier disfunctie maar ook door sporters en atleten.

Bespaar op dure sportdrankjes! In combinatie met thee kan een schepje bijenpollen gebruikt worden als sportdrank. 💪

Bijenpollen tegen stress en nervositeit

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (88%) ervaart stress in het dagelijks leven, met name in de donkere maanden. Twaalf op de honderd bezoeken aan de huisarts zijn dan ook stressgerelateerd. De oorzaak van stress ligt vaak bij werkdruk, te veel prikkels en prestatiedruk. Bijenpollen tegen stress en nervositeit

Ook kan nervositeit voorkomen in de vorm van angst of verdriet. Langdurige stress- en nervositeit kunnen overgaan in een depressie. De zenuwstelsel raakt verzwakt als u gestrest, overwerkt of depressief bent en raakt zelfs beschadigd bij langdurige roofbouw op het lichaam en geest. Verzwakte zenuwstelsel heeft effect op cognitieve functie en mentale capaciteit. Ook is er vaak sprake van lage energieniveau, algemene lichamelijke zwakte en brain fog (hersenmist).

Onderzoeken tonen aan dat bijenpollen de bloedcirculatie naar de hersenen kunnen stimuleren en daarmee de functies versterken van het ‘uitgeputte’ zenuwstelsel. De mentale capaciteit wordt vergroot, de stemming wordt langzaam verbeterd, wat automatisch voor meer energie en zorgt.

Bijenpollen en ijzergebreksanemie

Bloedarmoede is een aandoening die wordt gekenmerkt door een tekort aan rode bloedcellen. De Ijzer wordt door het lichaam gebruikt om rode cellen aan te maken, daarom leidt een tekort aan ijzer vaak tot bloedarmoede. Studies hebben aangetoond dat bijenpollen hemoglobine (de rode bloedcellen in het lichaam die zuurstof transporteren) kunnen helpen verhogen.

BloedarmoedeVolgens deze onderzoeken verbeterden bijenpollen ook de opname van ijzer door spijsvertering met als resultaat hogere hemoglobinegehalte. 

Daarbij moet de kanttekening worden geplaatst dat de experimenten nog niet op de mens zijn uitgevoerd en de uitslagen daarom hoopgevend maar nog niet bevestigd zijn. Gebaseerd op practice based evidence (toepassing in de praktijk) zijn bijenpollen zeer effectief als supplement (niet als geneesmiddel). Als onderhoudsdosering kan men dagelijks een kwart theelepel innemen voor het ontbijt. Vooral aangeraden aan vegetariërs en vrouwen met hevige menstruaties.

Stuifmeelkorrels gebruiken 

Een bijenpollen kuur enkele keren per jaar wordt sterk aangeraden. De meest gunstige tijd is het voorjaar en het najaar. Dit zijn de periodes waar men vaak minder energie heeft en sneller ziek wordt. Wilt u het proberen? Gebruik dan iedere morgen 1 eetlepel stuifmeelkorrels. Op de productpagina’s staat duidelijk weergeven hoeveel bijenpollen u per dag mag. Bijenpollen zijn zoetig van smaak en zijn dus een ideale toevoeging bij de yoghurt of in de vla. Ook kunt u de korrels innemen met water, melk, muesli of op een boterham met honing. De geur wordt niet altijd als even prettig ervaren, daarom is het mixen met ander voedsel een aanrader. 

Ontdek onze bijenpollen producten


Kennisbank van Lekkerhoning.nl


Van de bijen voor de mensen

Beste bloemen voor bijen

Beste bloemen en planten voor bijen – De top 5!

Beste bloemen en planten voor bijen – De top 5! Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem. Welke bloemen...
voedingswaarde honing

Voedingswaarde van honing

Voedingswaarde van honing Verken de voedingswaarde van honing: rijk aan koolhydraten en calorieën, maar boordevol...
Bijenpollen borsten

Vergrote borsten door bijenpollen; kan dat?

Vergrote borsten door bijenpollen; kan dat? Heeft u ooit gehoord van de mogelijke impact van bijenpollen op...
Honing tegen rimpels

Honing tegen rimpels; werkt dat?

Honing tegen rimpels; werkt dat? Bent u nieuwsgierig of honing echt de strijd met rimpels kan aangaan? Ontdek hoe dit...
Droge keel tips

Droge keel? Tips voor een snelle verlichting!

Droge keel? Tips voor een snelle verlichting! Heeft u last van een droge keel? Dit ongemakkelijke gevoel kan uw...
Word je dik van honing?

Word je dik van honing? Antwoord op de vraag!

Word je dik van honing? Antwoord op de vraag! Word je dik van honing? Deze vraag houdt velen bezig die bewust bezig zijn...
Natuurlijke zoetstoffen

Natuurlijke zoetstoffen: Een volledig overzicht

Natuurlijke zoetstoffen: Een volledig overzicht In de zoektocht naar een gezondere levensstijl en het verminderen van de...
Bijenwas

Wat is bijenwas? Een natuurwonder met veelzijdige toepassingen!

Wat is bijenwas? Een natuurwonder met veelzijdige toepassingen! Bijenwas is een natuurproduct met een rijke geschiedenis...
Walnoten met honing

Walnoten met honing, is dat gezond?

Walnoten met honing, is dat gezond? Bent u net als ons ook fan van walnoten met honing? In dit artikel leest u waarom...
warme melk met honing

Honing met warme melk: goed voor elk?

Honing met warme melk: goed voor elk? Ook zo’n liefhebber van zoete honing of warme melk? In dit artikel leest u waarom...
Honing op brood

Honing op brood: alles wat je moet weten

Honing op brood: alles wat u moet weten Honing is al honderden jaren een geliefde zoetstof in alle keukens en culturen...
Bijenwas schoenen

Bijenwas voor schoenen | Dit zijn de voordelen

Bijenwas voor schoenen | Dit zijn de voordelen Bijenwas, een veelzijdig natuurproduct geschikt voor diverse...
insectenhotel ophangen

Hoe en waar insectenhotel ophangen? 

Hoe en waar insectenhotel ophangen? In deze blog bespreken we hoe en waar u een insectenhotel het beste kunt ophangen...
honing zwangerschap of borstvoeding

Mag je honing eten tijdens zwangerschap?

Mag je honing eten tijdens zwangerschap? Klanten van ons stellen vaak de vraag: ‘’mag ik honing eten als ik zwanger ben...
Zelf honingcake maken

Honingcake maken? Zie hier het recept!

Honingcake maken? Zie hier het recept! Fan van bakken en toe aan een nieuw recept? Maak dan eens een heerlijke...
Bijenwas kaarsen maken

Bijenwas kaarsen maken? Bekijk diverse methodes!

Bijenwas kaarsen maken? Bekijk diverse methodes!  Bijenwas is een echt natuurproduct en voor 100% gemaakt door bijen. Er...
mag baby honing

Mag mijn baby honing eten?

Mag mijn baby honing eten? Klanten van ons stellen vaak de vraag: ‘’mag ik mijn baby honing geven?’’. We hebben de...
hond honing

Honing voor je hond, goed idee?

Honing voor je hond, goed idee? Wij kregen onlangs de vraag van een klant: ‘’mag mijn hond honing eten’’? Hier hadden we...

Nog geen berichten