Waar zijn bijenpollen/stuifmeelkorrels goed voor?

Waar zijn bijenpollen/stuifmeelkorrels goed voor?

Bijenpollen/stuifmeelkorrels zijn een essentieel voedingsmiddel voor bijen. Maar is dit voedingsmiddel ook bruikbaar voor de mens? Daar leest u in dit artikel meer over!

Wat zijn bijenpollen?

Bijenpollen, ook wel stuifmeelkorrels genoemd, worden door de bijen gemaakt van stuifmeel. Stuifmeel wordt aangemaakt op de helmknoppen van een plant (de mannelijke geslachtsorganen van een bloem). Het zijn dus eigenlijk de mannelijke voortplantingscellen van een plant. Stuifmeel wordt uit bloemen verzameld door de bijen, vervoerd naar de honingraat in de vorm van kleine bolletjes en daar opgeslagen. Nadat de stuifmeel bolletjes in de honingraat zijn terechtgekomen, zijn er twee scenario’s mogelijk: er kan honing van worden gemaakt of de imker kan ervoor kiezen om stuifmeel bolletjes te verzamelen en voor verkoop aan te bieden.

Om één theelepel bijenpollen te verzamelen is een bij maar liefst 8 uur bezig!

Bijenpollen

Voor en- nadelen van bijenpollen

Zijn bijenpollen gezond of niet?

Ja, bijenpollen zijn gezond. Dit komt omdat de bijenpollen vol zitten met waardevolle voedingsstoffen. Zo zitten er veel eiwitten, antioxidanten, vitamines en mineralen in stuifmeelkorrels. Stuifmeel bevat namelijk alle essentiële aminozuren en bezit alle kwaliteiten en voordelen van honing, maar dan in een zeer geconcentreerde en dus krachtigere vorm. Bijenpollen worden al eeuwenlang gewaardeerd om de helende eigenschappen. ‘Stof dat leven geeft’ was de bijnaam van stuifmeel bij de oude Egyptenaren. De stuifmeelkorrels zijn rijk aan vitamine B en vitamine A.

Vitamine in stuifmeel: A, B1, B2, B3, B6, B8, B9, BI2, C, D, E en K.

Kunnen bijenpollen gevaarlijk zijn?

Over het algemeen zijn bijenpollen ongevaarlijk, maar bijwerkingen kunnen voorkomen. Zo kan het zijn dat je last krijg van jeuk, zwelling of kortademigheid. Dit zijn reacties die al kunnen opspelen bij minimaal gebruik. Dit kan voorkomen als u een bepaalde allergie heeft voor stuifmeel of bijen. 

Heeft u hier een allergie voor? Dan wordt het consumeren van stuifmeelkorrels over het algemeen afgeraden, tenzij u consumeert in overleg met uw arts. Informeer bij uw huisarts ook of u bijenpollen supplementen kunt combineren met uw medicatie. Het consumeren van bijenpollen kan namelijk gevaarlijk zijn in combinatie met bepaalde medicatie zoals bloedverdunners. Tot slot worden bijenpollen afgeraden voor zwangere vrouwen en voor vrouwen die borstvoeding geven.

Waar worden stuifmeelkorrels voor gebruikt?

Al menig mens, en veel van onze klanten, heeft de positieve werking van bijenpollen mogen ervaren. De volgende voordelen van deze korrels worden genoemd: 

  • Het geeft meer energie en uithoudingsvermogen
  • Het bevordert de conditie van de huid
  • Het bevordert een gezonde spijsvertering en darmwerking
  • Het heeft een gunstige invloed op de ademhaling bij hooikoortspatiënten. 
  • Het kan helpen bij afslanken
  • Het draagt bij aan een gezond immuunsysteem. 

Door de mooie eigenschappen worden stuifmeelkorrels, net als propolis,  voor diverse doeleinden gebruikt. HIeronder lichten we een aantal doeleinden in het kort toe.

Bijenpollen en acné

Bijenpollen worden niet alleen superfood maar ook een beautyfood genoemd: de vitamines C en E zorgen er samen voor dat het collageen in uw huid gerepareerd wordt en dat uw huid beschermd wordt tegen zonnestralen. Daarnaast zijn bijenpollen goed voor de darmen. Er is een verband tussen de gezondheid van de darmen en de huidconditie (de zogenaamde ‘darm-huidconnectie’). Bij een verstoorde darmflora raakt uw immuunsysteem ook verstoord en en kunt u huidproblemen krijgen. Bijenpollen bevatten een biodiversiteit aan bacteriën, wat goed is voor de darmflora.

Stuifmeelkorrels bevatten een substantiële hoeveelheid van het mineraal zink.

Zink heeft een ontstekingsremmende en anti-bacteriële werking en helpt bij het verbeteren van de conditie van de huid. Door zink percentage zorgen bijenpollen voor zichtbare vermindering van acne. Bijenpollen kunnen hiervoor zowel inwendig als uitwendig worden toegepast, hoewel inwendige inname effectiever is.

Bijenpollen en longaandoeningen

Momenteel wordt er opnieuw onderzoek gedaan naar voorkomen en beter behandelen longziekten. Preventie wordt als sleutel tot gezonde longen aangewezen, maar natuurlijk wordt er door geneeskundigen ook gezocht naar innovatieve manieren om het lijden van de bestaande patiënten te verlichten.

Bijenpollen en longaandoeningen

Genezende kwaliteiten van bijenpollen worden ook al jarenlang onderzocht. Zoals vaker bij apitherapie het geval is, is er (nog) onvoldoende klinisch onderzoek op mensen gedaan om bijenpollen in het lijstje met officiële geneesmiddelen op te nemen. Desondanks staan stuifmeelkorrels bekend als een effectief supplement bij astma en COPD. Ze kalmeren het immuunsysteem en verlichten de symptomen.

Bijenpollen hebben een positieve werking op hooikoorts!

Voor mensen die last hebben van hooikoorts, en dus een benauwd gevoel krijgen van deze allergie, kunnen bijenpollen een positieve invloed hebben. Stuifmeelkorrels bevatten namelijk een hoog gehalte quercetine. Dit stofje staat bekend om haar histamine remmende werking. Meer weten? Lees dan onze bijenpollen tegen hooikoorts blog.

Bijenpollen en leveraandoeningen

Helaas zijn leverziekten een veelvoorkomend probleem. But the good news is: de lever regenereert! Geen enkel ander orgaan in het menselijk lichaam heeft een dergelijk vermogen om zichzelf te repareren.

Meerdere studies tonen aan dat hooi in bijenpollen de lever tegen schade helpt beschermen en die helpt herstellen – zelfs leverschade aangericht door alcoholisme of drugsgebruik. Bijenstuifmeel reduceert levertoxiciteit en oxidatieve stress, dus helpt met het bestrijden van vrije radicalen. Daarmee wordt de genezing van levercellen en de vorming van nieuwe levercellen bevorderd (regeneratie). 

Ook bij gebruik van stuifmeel als supplement is het belangrijk om niet te overdrijven, zeker in het geval van leverklachten. U kunt maximaal 1-2 theelepels bijenpollen per dag gebruiken. Liefst bij de maaltijd, bijvoorbeeld door de havermout, bij de muesli met yoghurt, door koude dranken of door de (niet al te hete) thee.

Bijenpollen en spierzwakte

De wereldwijde toename van sarcopenie (verlies van spiermassa en spierfunctie) treft tot 37% van de ouderen en neemt logischerwijs wereldwijd toe als gevolg van de vergrijzing.

Bijenpollen en spierzwakteSarcopenie wordt traditioneel gezien als een leeftijdsgebonden aandoening, maar ook volwassenen van middelbare leeftijd en zelfs jongeren worden steeds vaker getroffen als resultaat van onze sedentaire levensstijl en een eiwitarm eetpatroon.

Bijenpollen zijn een plantaardige bron van eiwitten. De eiwitgehalte van stuifmeel is bijna 40% – meer dan welke dierlijke bron dan ook. Bijenpollen bevatten ook meer aminozuren dan een gelijk gewicht aan kaas, eieren of rundvlees.

 

Een mens kan op slechts water en bijenpollen minstens 6 tot 12 maanden overleven!

Ongeveer de helft van het eiwitgehalte in bijenpollen komt in de vorm van 22 essentiële aminozuren, die klaar zijn om direct door het lichaam te worden gebruikt. Aminozuren zijn namelijk de bouwstenen van eiwitten. Ze zijn de brandstof die helpt het lichaam in het algemeen te versterken en om droge spiermassa op te bouwen door de weefsels van energie te voorzien.

Het gebruik van stuifmeel als supplement wordt toegepast als therapie in geval van o.a. krachtverlies, leeftijdsgebonden skeletspier disfunctie maar ook door sporters en atleten.

Bespaar op dure sportdrankjes! In combinatie met thee kan een schepje bijenpollen gebruikt worden als sportdrank. 💪

Bijenpollen tegen stress en nervositeit

Het overgrote deel van de Nederlandse bevolking (88%) ervaart stress in het dagelijks leven, met name in de donkere maanden. Twaalf op de honderd bezoeken aan de huisarts zijn dan ook stressgerelateerd. De oorzaak van stress ligt vaak bij werkdruk, te veel prikkels en prestatiedruk. Bijenpollen tegen stress en nervositeit

Ook kan nervositeit voorkomen in de vorm van angst of verdriet. Langdurige stress- en nervositeit kunnen overgaan in een depressie. De zenuwstelsel raakt verzwakt als u gestrest, overwerkt of depressief bent en raakt zelfs beschadigd bij langdurige roofbouw op het lichaam en geest. Verzwakte zenuwstelsel heeft effect op cognitieve functie en mentale capaciteit. Ook is er vaak sprake van lage energieniveau, algemene lichamelijke zwakte en brain fog (hersenmist).

Onderzoeken tonen aan dat bijenpollen de bloedcirculatie naar de hersenen kunnen stimuleren en daarmee de functies versterken van het ‘uitgeputte’ zenuwstelsel. De mentale capaciteit wordt vergroot, de stemming wordt langzaam verbeterd, wat automatisch voor meer energie en zorgt.

Bijenpollen en ijzergebreksanemie

Bloedarmoede is een aandoening die wordt gekenmerkt door een tekort aan rode bloedcellen. De Ijzer wordt door het lichaam gebruikt om rode cellen aan te maken, daarom leidt een tekort aan ijzer vaak tot bloedarmoede. Studies hebben aangetoond dat bijenpollen hemoglobine (de rode bloedcellen in het lichaam die zuurstof transporteren) kunnen helpen verhogen.

BloedarmoedeVolgens deze onderzoeken verbeterden bijenpollen ook de opname van ijzer door spijsvertering met als resultaat hogere hemoglobinegehalte. 

Daarbij moet de kanttekening worden geplaatst dat de experimenten nog niet op de mens zijn uitgevoerd en de uitslagen daarom hoopgevend maar nog niet bevestigd zijn. Gebaseerd op practice based evidence (toepassing in de praktijk) zijn bijenpollen zeer effectief als supplement (niet als geneesmiddel). Als onderhoudsdosering kan men dagelijks een kwart theelepel innemen voor het ontbijt. Vooral aangeraden aan vegetariërs en vrouwen met hevige menstruaties.

Stuifmeelkorrels gebruiken 

Een bijenpollen kuur enkele keren per jaar wordt sterk aangeraden. De meest gunstige tijd is het voorjaar en het najaar. Dit zijn de periodes waar men vaak minder energie heeft en sneller ziek wordt. Wilt u het proberen? Gebruik dan iedere morgen 1 eetlepel stuifmeelkorrels. Op de productpagina’s staat duidelijk weergeven hoeveel bijenpollen u per dag mag. Bijenpollen zijn zoetig van smaak en zijn dus een ideale toevoeging bij de yoghurt of in de vla. Ook kunt u de korrels innemen met water, melk, muesli of op een boterham met honing. De geur wordt niet altijd als even prettig ervaren, daarom is het mixen met ander voedsel een aanrader. 

Ontdek onze bijenpollen producten


Kennisbank van Lekkerhoning.nl


Van de bijen voor de mensen

Propolis tegen herpes

Propolis tegen herpes Herpes is een virus dat niet onbekend is in Nederland. Een groot deel van de bevolking krijgt er ...
Honing voor de huid

Royal Jelly voor de huid?

Royal Jelly voor de huid? Royal Jelly, ook wel koninginnegelei genoemd, is een onderdeel dat tegenwoordig steeds vaker ...

Waar zijn bijenpollen/stuifmeelkorrels goed voor?

Waar zijn bijenpollen/stuifmeelkorrels goed voor? Bijenpollen/stuifmeelkorrels zijn een essentieel voedingsmiddel voor ...
Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom

Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom?

Wat is honing, hoe maken bijen honing en waarom? U leest het in dit artikel! ...
bijenraat

Wat is bijenraat?

Wat is bijenraat? Benieuwd naar wat die zeshoekige cellen in een bijenkast of bijenkorf precies zijn? Dat is een ...

Propolis en bloedsuikerspiegel

Propolis en bloedsuikerspiegel Ons lichaam haalt bloedsuiker vooral uit voeding. Koolhydraten die je eet worden omgezet ...

Propolis tegen insectenbeten en -steken

Propolis tegen insectenbeten en -steken Anders dan bij een wond, is een insectenbeet oppervlakkig. Beten worden onder ...

Propolis tegen eczeem

Propolis tegen eczeem Eczeem is een verzamelnaam voor een aantal verschillende huidaandoeningen. Denk aan schimmeleczeem ...
teak behandelen met bijenwas

Teakhout behandelen met bijenwas

Teakhout behandelen met bijenwas Heeft u meubels van teakhout, zoals een keukentafel of salontafeltje? Dan wilt u deze ...

Welke honing is de beste?

Welke honing is de beste? Geen gebrek aan honingaanbod in Nederland, zo lijkt het. In alle supermarkten is honing te ...

Is honingraat eetbaar?

Rauwe honing in honingraten Een bijenraat of honingraat bestaat uit de bekende zeshoekige cellen die onder andere als ...

Wat is zonnebloemhoning?

Wat is zonnebloemhoning? Zonnebloemhoning is een fruitige zomerhoning die minder populair is in Nederland dan ...

Is de smaak van honing verbonden aan de kleur?

Verband tussen de kleur en de smaak van honing Door voor honing te kiezen in plaats van kristalsuiker of zoetjes, gaat ...

Honing voor het slapen

Honing voor het slapen gaan Lang wakker liggen, moeilijk in slaap komen of niet door kunnen slapen zijn allemaal ...

Welke soorten bijen zijn er?

Soorten bijen Een bij is een bij? Niks is minder waar. Tegenwoordig zijn er wereldwijd tienduizenden rassen van de ...
hout donkerder maken bijenwas

Hout donkerder maken met bijenwas? Wij vertellen hoe

Hout donkerder maken met bijenwas? Wij vertellen hoe Op zoek naar een doeltreffende, goedkope en veilige methode om hout ...
Leer onderhouden met bijenwas

Leerwas nodig? Probeer bijenwas op leer!

Leerwas nodig? Probeer bijenwas op leer! Leren producten zijn relatief duur. Daarom wil je er waarschijnlijk zuinig op ...

Honing hard geworden? Tips om honing weer vloeibaar te maken

Honing hard geworden? Tips om honing weer vloeibaar te maken Het komt regelmatig voor. Je hebt een pot honing een tijdje ...

Nog geen berichten