Oorontsteking hond natuurlijk behandelen
huismiddel met Propolis en Tea Trea
Tips speciaal voor alle hondenbezitters over oorinfectie bij honden: oorzaken, symptomen en natuurlijke behandeling met een effectief huismiddel. Wij hebben zelf al ruim 12 jaar honden en ruime ervaring met allerlei aandoeningen bij honden. Een oorinfectie is bij volwassen honden helaas een vaker voorkomend euvel. Met deze tips kun je de oorzaken en symptomen herkennen.
Oorzaak oorinfectie bij honden
Voor volwassen honden geldt dat een oorinfectie veroorzaakt wordt door een schimmelinfectie of een bacterie. In sommige gevallen kunnen ook oormijten voor een ontsteking zorgen. Dat zal vooral het geval zijn bij pups. Andere oorzaken die infecties uit kunnen lokken: overtollige haargroei in de oren, te veel oorsmeer, allergie (voeding, hormoon disbalans en hypothyroidism.
Hondenrassen die gevoelig zijn voor oorontstekingen
Helaas zijn sommige rassen gevoeliger voor het oplopen van oorontstekingen dan andere rassen. Hieronder vindt je een lijst met hondenrassen die extra gevoelig zijn voor oorinfecties. Heb je toevallig een van onderstaande rassen, wees dan extra alert:
- Golden Retriever
- Poedel
- Pitbull
- Cocker Spaniël
- Shar-Pei
Do’s en don’ts bij oorinfecties honden
Een oorinfectie kan vastgesteld worden door de dierenarts. Deze zal een beetje oorsmeer of vocht uit het oor nemen en onder een microscoop bekijken. Hiermee kan de oorzaak van de infectie achterhaald worden. Natuurlijk kan de infectie behandelt worden met medicatie, maar er zijn ook natuurlijke middelen die helpen bij de behandeling van een oorinfectie.
Voordat je de infectie zelf aan gaat pakken, is het belangrijk om het oor goed schoon te maken.
NOOIT DOEN: maak de oren van je hond nooit schoon met wattenstaafjes! Daarmee duw je bacteriën en vuil nog dieper in de gehoorgang met alle gevolgen van dien! Hoe je het oor dan wel schoon kunt maken? Gebruik hiervoor een wattenbolletje en speciaal middel om de oren schoon te maken. Druppel volgens aanwijzing het schoonmaakmiddel in het oor en masseer het middel voorzichtig in het oor. Plaats het wattenbolletje in de gehoorgang en laat het daar ongeveer 10 minuten zitten. Hiermee voorkom je dat het middel uit het oor loopt en wordt oorsmeer en oor vocht direct opgevangen.
LET OP: als je hond problemen met zijn evenwicht heeft, rondjes loopt of zijn ogen niet naar behoren functioneren kun je de behandeling beter overlaten aan een dierenarts. Er kan dan namelijk een dieper liggende oorzaak of infectie zijn die niet met huismiddeltjes te behandelen is.
Eigen ervaring met oorinfectie en natuurlijke behandeling met Propolia
In de lijst van hondenrassen die gevoelig zijn voor oorinfecties staat de pitbull. Nu hebben wij sinds 2015 een hele lieve pitbull, die helaas niet alleen allergisch blijkt voor bepaalde voeding, maar dus ook vaker last heeft van oorinfecties. Dit uit zich bij Daisy door jeuk en veelvuldig krabben aan het oor. Alhoewel Daisy onwijs lief en geduldig is en je bijna alles met haar kunt doen, aan haar oren komen vindt zij toch wat minder. Ik probeer dit dan ook te vermijden, aangezien ze bij een infectie veel pijn heeft en begint te piepen als ik aan haar oor zit.
Schoonmaken is dus geen optie, proberen te voorkomen echter wel. Na veel zoeken ben ik uitgekomen bij een natuurlijk product dat helpt om de oren schoon te houden. Het gaat daarbij om oordruppels met propolis, tea tree en calendula. Deze zijn aangeschaft bij Lekkerhoning.nl. Allemaal heilzame stoffen die ervoor zorgen dat overtollige schimmelgroei tegen wordt gegaan. Ook zorgen de druppels voor een natuurlijke balans waarmee een infectie voorkomen wordt.
We gebruiken de druppels zo nu en dan en ik merk echt heel veel verschil. Onze Daisy heeft veel minder last van haar oren. Dat is wel zo fijn aangezien ze de druppels zonder problemen laat zetten. Voorkomen is ook in dit geval veel beter genezen. Aan de druppels zijn geen chemische middelen toegevoegd, waardoor deze niet extra belastend zijn voor het lichaam. Ideaal dus voor honden die gevoelig zijn voor oorinfecties.
Bron: www.tipsvoorjou.com