Propolis Tinctuur maken (How to + Tips)

Propolis Tinctuur maken | Benodigdheden + Stappenplan (DIY)

Zelf Propolis Tinctuur maken

Propolis tinctuur is een bekend en erkend traditioneel preparaat. Het bestaat uit pure propolis, opgelost in alcohol. Deze kunt u kant-en-klaar kopen óf zelf maken. Hier leest u hoe u zelf propolis tinctuur maakt. Geen zorgen: het is geen moeilijk recept!

Steeds meer mensen raken bekend met de talloze voordelen van Propolis. Propolis is een natuurlijk antibioticum voor de bijen en een wondermiddel voor de mensen!

Het ondersteunt het immuunsysteem en verhoogt de weerstand tegen ziektes en virussen. Propolis wordt gemaakt door de honingbijen, zij maken dit middel aan om gaatjes en spleetjes in hun bijenkorf dicht te maken. Dit natuurlijke product helpt ze niet alleen om de bijenkorf virusvrij te houden, maar het heeft ook een veelzijdige werking voor de mensheid. Propolis is verkrijgbaar in verschillende vormen zoals tabletten, poeder of crème. Één van de meest bekende en populaire vormen is propolis tinctuur (ook kant-en-klaar verkrijgbaar).

De voordelen van zelf Propolistinctuur maken

Voordat we stap voor stap uitleggen hoe u zelf propolistinctuur kunt maken, eerst even de belangrijkste voordelen van zelfgemaakte propolistinctuur op een rijtje:

 • Zelf propolistinctuur maken is makkelijk en leuk.
 • Door uw propolistinctuur zelf te maken kunt u exact berekenen en bepalen welk percentage propolis het eindproduct bevat. 

Benodigdheden

Voor het zelf maken van propolis tinctuur heeft u in ieder geval de volgende producten nodig:

 • Zuivere propolis. Zelf propolis tinctuur maken begint met het verkrijgen van zuivere propolis. Dit betekent: Propolis direct uit de bijenkast – waarbij alle onzuiverheden (zoals zand) zijn verwijderd. 
  Wpropolis tinctuur zelf maken tipsanneer u zuivere propolis zoekt en zelf geen bijenkast hebt, kunt u gebruik maken van Propolis Granulaat. Propolis granulaat is tot kleine brokjes gehakte, zuivere propolis. Wanneer propolis uit de bijenkast komt bevat het namelijk nog allerlei onzuiverheden als zand en houtsplinters. Voor een goede propolis tinctuur is een zuivere basis essentieel!
 • Zuivere alcohol (96%, zonder toevoegingen). Belangrijk: Kies alleen voor alcohol welke geschikt is voor consumptie. Vermijd te alle tijde alcohol welke niet geschikt is voor inwendig gebruik. Wij kopen dit product altijd bij de plaatselijke apotheek.
 • Pipetflesjes. Hiermee kunt u zeer nauwkeurig doseren.
 • Weegschaal. Hiermee kunt u de gewenste hoeveelheid propolis afwegen
 • Maatbeker. Om de hoeveelheid alcohol af te meten.
 • Een koffiefilter (zie stap 3)
 • Glazen pot met deksel (zie stap 4) 

Propolis tinctuur maken: Stappenplan

Nadat u alle benodigdheden heeft (zie hierboven), kunt u beginnen. Voor het maken van propolis tinctuur volgt u simpelweg de volgende stappen:

Stap 1. Bepaal de verhouding

U bepaalt zelf het percentage propolis in uw zelfgemaakte propolis tinctuur. De eerste stap is dus het bepalen van de verhouding. Vervolgens weegt en meet u de hoeveelheid propolis en alcohol af.Verliest de substantie haar vloeibaarheid en wordt het stroperig? Dan is de concentratie propolis waarschijnlijk (te) hoog. U kunt dit eenvoudig oplossen door nog wat alcohol toe te voegen.

Zelf maken wij onze propolis tinctuur graag met 30 gram propolis met 80-100ml alcohol. Deze verhouding is echter geen must. Experimenteer vooral met welke verhouding u prettig vindt.

Stap 2. De tijd zijn werk laten doen

propolistinctuur makenMeng vervolgens de zuivere propolis met de alcohol. Giet het mengsel in een glazen pot (met goed sluitende deksel). Zet de pot enkele weken weg, bij voorkeur op een donkere plaats. Bijvoorbeeld in de trapkast.
Wilt u het oplossen van de propolis versnellen? Maak dan gebruik van kleine brokjes propolis en schud het mengsel regelmatig (eenmaal daags). 

Een slimme tip die wij op het internet tegen kwamen: Leg de ruwe propolis eerst in de diepvries en maal het vervolgens tot fijn gruis. Hiermee wordt het oplossen aanzienlijk versneld. Zelf hebben we dit nog niet geprobeerd, maar we horen graag uw ervaringen.

Stap 3. Filter het mengsel

Zijn alle harsen volledig opgelost in de alcohol? Dan komt het eindresultaat in zicht! U hoeft enkel nog de ruwe propolistinctuur te zuiveren. Één van onze lezers gaf de slimme en eenvoudige tip om hiervoor een koffiefilter te gebruiken. Dit is wat ons betreft inderdaad een zeer slimme en eenvoudige oplossing.

Stap 4. Klaar! Profiteer van alle voordelen van uw zelfgemaakte tinctuur

Gefeliciteerd! Als bovenstaande stappen zijn doorlopen heeft u uw eigen Propolis tinctuur gemaakt. Benieuwd naar de exacte werking, gebruiksaanwijzing, dosering en ervaringen? Klik dan op onderstaande button!

Meer informatie

propolistinctuur zelf maken

Lekkerhoning wenst u goede gezondheid!

Maakt u zelf ook graag propolis tinctuur? Deel gerust uw tips, foto’s en filmpjes met ons! 😊
Uw tips en tricks verwerken we graag in dit artikel, zodat ook andere mensen hiervan kunnen profiteren. 


Kennisbank van Lekkerhoning.nl


Van de bijen voor de mensen

Beste bloemen voor bijen

Beste bloemen en planten voor bijen – De top 5!

Beste bloemen en planten voor bijen – De top 5! Bijen spelen een cruciale rol in ons ecosysteem. Welke bloemen...
voedingswaarde honing

Voedingswaarde van honing

Voedingswaarde van honing Verken de voedingswaarde van honing: rijk aan koolhydraten en calorieën, maar boordevol...
Bijenpollen borsten

Vergrote borsten door bijenpollen; kan dat?

Vergrote borsten door bijenpollen; kan dat? Heeft u ooit gehoord van de mogelijke impact van bijenpollen op...
Honing tegen rimpels

Honing tegen rimpels; werkt dat?

Honing tegen rimpels; werkt dat? Bent u nieuwsgierig of honing echt de strijd met rimpels kan aangaan? Ontdek hoe dit...
Droge keel tips

Droge keel? Tips voor een snelle verlichting!

Droge keel? Tips voor een snelle verlichting! Heeft u last van een droge keel? Dit ongemakkelijke gevoel kan uw...
Word je dik van honing?

Word je dik van honing? Antwoord op de vraag!

Word je dik van honing? Antwoord op de vraag! Word je dik van honing? Deze vraag houdt velen bezig die bewust bezig zijn...
Natuurlijke zoetstoffen

Natuurlijke zoetstoffen: Een volledig overzicht

Natuurlijke zoetstoffen: Een volledig overzicht In de zoektocht naar een gezondere levensstijl en het verminderen van de...
Bijenwas

Wat is bijenwas? Een natuurwonder met veelzijdige toepassingen!

Wat is bijenwas? Een natuurwonder met veelzijdige toepassingen! Bijenwas is een natuurproduct met een rijke geschiedenis...
Walnoten met honing

Walnoten met honing, is dat gezond?

Walnoten met honing, is dat gezond? Bent u net als ons ook fan van walnoten met honing? In dit artikel leest u waarom...
warme melk met honing

Honing met warme melk: goed voor elk?

Honing met warme melk: goed voor elk? Ook zo’n liefhebber van zoete honing of warme melk? In dit artikel leest u waarom...
Honing op brood

Honing op brood: alles wat je moet weten

Honing op brood: alles wat u moet weten Honing is al honderden jaren een geliefde zoetstof in alle keukens en culturen...
Bijenwas schoenen

Bijenwas voor schoenen | Dit zijn de voordelen

Bijenwas voor schoenen | Dit zijn de voordelen Bijenwas, een veelzijdig natuurproduct geschikt voor diverse...
insectenhotel ophangen

Hoe en waar insectenhotel ophangen? 

Hoe en waar insectenhotel ophangen? In deze blog bespreken we hoe en waar u een insectenhotel het beste kunt ophangen...
honing zwangerschap of borstvoeding

Mag je honing eten tijdens zwangerschap?

Mag je honing eten tijdens zwangerschap? Klanten van ons stellen vaak de vraag: ‘’mag ik honing eten als ik zwanger ben...
Zelf honingcake maken

Honingcake maken? Zie hier het recept!

Honingcake maken? Zie hier het recept Fan van bakken en toe aan een nieuw recept? Maak dan eens een heerlijke...
Bijenwas kaarsen maken

Bijenwas kaarsen maken? Bekijk diverse methodes!

Bijenwas kaarsen maken? Bekijk diverse methodes!  Bijenwas is een echt natuurproduct en voor 100% gemaakt door...
mag baby honing

Mag mijn baby honing eten?

Mag mijn baby honing eten? Klanten van ons stellen vaak de vraag: ‘’mag ik mijn baby honing geven?’’. We hebben de...
hond honing

Honing voor je hond, goed idee?

Honing voor je hond, goed idee? Wij kregen onlangs de vraag van een klant: ‘’mag mijn hond honing eten’’? Hier hadden we...

Nog geen berichten