Honing tegen hooikoorts. Werkt het?

honing en hooikoorts artikel

Honing tegen hooikoorts. Werkt het?

Veel mensen stellen ons de vraag of honing gebruikt kan worden bij hooikoorts. Verlicht het de klachten? En welk soort honing helpt het beste? We vertellen je er alles over in dit uitgebreide artikel!

”Ja!”

Elk voorjaar kampen miljoenen Nederlanders met vervelende hooikoortsklachten. Gelukkig zijn er diverse aanwijzingen en (internationale) onderzoeken die bevestigen dat de consumptie van honing van positieve invloed is op hooikoortsklachten. Het antwoord op de vraag: ”Werkt honing om hooikoorts te bestrijden?” is dus ”Ja”. Dit verklaart ook waarom de vraag naar honing in het voorjaar altijd extra groot is. Lees snel verder om te ontdekken hoe dat precies zit! 

Waarom werkt honing tegen hooikoorts?

Honing is een natuurproduct. Hierdoor bevat ze een kleine hoeveelheid pollen. Door je lichaam dagelijks bloot te stellen aan deze pollen, wordt als het ware een weerstand opgebouwd. Deze methode van behandeling wordt binnen de geneeskunde ook wel immunotherapie genoemd. Deze methode kan worden vergeleken met een inenting tegen een virus, waarbij je met een minuscule hoeveelheid het lichaam stapsgewijs resistent maakt. Langzaam opbouwen is hierbij de juiste aanpak.

honing hooikoorts

Welke honing tegen hooikoorts?

Kies bij voorkeur streekhoning, dus honing van Nederlandse bodem. Deze bevat namelijk specifiek de pollen waarvoor u allergisch bent. Het soort pollen waaraan u wordt blootgesteld is namelijk deels afhankelijk van het klimaat en de natuur. Dit verklaart onder meer waarom sommige mensen tijdens een vakantie in het buitenland een afname of juist een toename van hooikoortsklachten kunnen ervaren.

Vanuit die optiek zal honing uit de supermarkt veelal niet het gewenste resultaat geven. Deze honing wordt namelijk veelal gewonnen in Oost-Europa. Overigens betekent ”lokaal” niet dat de honing per se uit de regio van uw woonplaats hoeft te komen. De pollen in Leeuwarden zijn exact hetzelfde als in Maastricht. Wel is het belangrijk onderscheid te maken in welk seizoen men het meeste last heeft van de allergische verschijnselen. Op basis van het seizoen moet men zijn “Honing soort” kiezen:

– Last van hooikoorts in de Lenteperiode? Gebruik dan fruit en bloemenhoning.
– Last van hooikoorts in de Zomerperiode? Gebruik dan linde en bloemenhoning.
–Last van hooikoorts in de Herfstperiode? Gebruik dan heidehoningheideraathoning en heidemelange.

Ik vind honing niet lekker. Wat is een goed alternatief?

Niet alleen honing staat bekend om haar helende werking op hooikoortsklachten. Ook andere producten van de bij, met name propolis en stuifmeelkorrels, hebben hun kracht bewezen. Deze natuurlijke producten bevatten immers ook pollen. Dit zijn dus goede alternatieven als u niet van honing houdt. Zo wordt in dit artikel uitgebreid beschreven hoe bijenpollen een gunstige werking op hooikoorts kunnen hebben. Indien gewenst kunt u het gebruik van honing, propolis en bijenpollen combineren.

honing hooikoorts werkt het

Hoeveel honing moet ik nemen?

Het beste is om al ruim voor het pollenseizoen te beginnen. Zo geeft u uw lichaam de tijd om te wennen. Wij adviseren doorgaans om dagelijks minimaal 1 theelepel te nemen. Dit komt neer op ongeveer 10 gram honing. Deze 10 gram honing bevat circa 50.000 pollenkorrels. Dit is voldoende om het immuunsysteem te trainen. Meer mag natuurlijk ook, maar als u gevoelig bent is rustig opbouwen het beste. U kunt de honing direct van de lepel snoepen, of lekker op een boterham smeren. Dat maakt niet uit!

Nederlandse honing bestellen?